Duurzaamheidsprojecten – samen in actie

Maak jij je ook zorgen over de toekomst van onze planeet? Dan delen we dezelfde bezorgdheid. We streven naar manieren om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en zijn trots op de initiatieven die we al hebben ontplooid. Lees verder en ontdek hoe WEBA jou kan inspireren om duurzamer te leven.

Duurzame handel kan op verschillende manier worden bereikt. Tot nu toe hebben we onze focus gelegd op de volgende domeinen:

  • Hernieuwbare energie: We hebben zonnepanelen geïnstalleerd om groene energie te produceren.
  • Energie-efficiëntie: We streven naar vermindering van ons energieverbruik door middel van verbeterde isolatie en energiezuinige apparaten.
  • Afvalvermindering: Onze inspanningen richten zich op het minimaliseren van afval.
  • Hergebruik en recyclage: We geven beschadigde items een tweede kans en recyclen verpakkingsmateriaal.
  • Duurzame materialen: We zorgen ervoor dat onze producten verantwoord worden geproduceerd en we gebruiken gerecyclede materialen.
  • CO2-uitstoot compenseren: We investeren in initiatieven om onze ecologische voetafdruk te compenseren (zoals bijvoorbeeld de aanplanting van een bos).

Samen met jou streven we naar een duurzamere toekomst en we blijven voortdurend werken aan deze doelen.

Zonnepanelen: groene energie, de hele dag door!

Fossiele brandstoffen hebben een bewezen invloed op de opwarming van onze aarde. Daarom investeren we in het produceren van onze eigen, groene energie. Wat we niet gebruiken, injecteren we in het elektriciteitsnest zodat ook jij ervan kan profiteren.

Bij Weba hebben we de afgelopen jaren zonnepanelen geïnstalleerd op al onze winkels en magazijnen. De zon voorziet ons van elektriciteit, waardoor we onze CO2-uitstoot verminderen. Bovendien bieden we jou de mogelijkheid om zelf een deel van onze groene stroom af te nemen in samenwerking met Bolt, een Belgische energieleverancier. Dus naast het kopen van meubelen, kun je ook groene stroom bij ons afnemen.

Ondertussen liggen er al 2.267 zonnepanelen op onze daken die per jaar 626.000 Kwh elektriciteit produceren. Dat is evenveel als het jaarverbruik van 231 Belgische gezinnen! 

Lager energieverbruik: kleine stappen, grote impact!

Door je energieverbruik te verlagen, draag je bij aan een beter milieu en bespaar je op je energierekeningen. Heb je genoeg van die hoge energie- en gasrekeningen? En maak je je zorgen over de impact van je energiebronnen op het milieu? Zet dan, net als wij, in op energie-efficiëntie.

We werken continu aan het verlagen van ons energieverbruik. We hebben onze winkels en magazijnen beter geïsoleerd, efficiënte verwarmingsinstallaties geïnstalleerd en nog veel meer gedaan. Hierdoor is ons gasverbruik in 2022 gedaald met 46% ten opzichte van 2019. In dezelfde periode daalde ook het elektriciteitsverbruik met 42%.

Het aanpassen van de verlichting naar energiezuinige LED-verlichting, die je ook bij ons kunt kopen, had hier een grote impact.

Je kan ook zelf bijdragen. Woon je in een straal van 10km rond de winkel in Gent? Maak dan gebruik van de elektrische cargofiets om jouw aankopen gratis naar huis te fietsen!

Maar er staan nog initiatieven op onze planning:

  • Het wagenpark elektrificeren: Hoewel onze vrachtwagens waarschijnlijk wel nog even op diesel blijven rijden, willen we binnenkort geleidelijk aan onze bestelwagens vervangen door elektrische exemplaren.
  • Laadpaalinfrastructuur: in 2023 en 2024 zullen we laadpaalinfrastructuur installeren op al onze parkings, zodat zowel onze klanten als ons personeel gemakkelijk elektrische voertuigen kunnen opladen.

Afvalberg verkleinen en verspilling vermijden

Word je ontmoedigd door de enorme hoeveelheid afval en verspilling? We streven ernaar om zoveel mogelijk afval te vermijden.

In eerste instantie proberen we beschadigde meubelstukken te herstellen met wisselstukken in plaats van ze weg te gooien en om te ruilen. Is dat niet mogelijk, dan bieden we ze aan tegen lage prijzen in onze 'outlet'-hoek. Maar daar houdt het niet op.

Het verpakkingsafval dat we bij leveringen meenemen, recycleren we zorgvuldig. Zo worden materialen als matrassen, houtresten, plastic folies, spanbandjes, piepschuim (isomo), papier en karton verwerkt tot nieuwe materialen.

Ook hergebruiken we het verpakkingsmateriaal van onze leveranciers om de producten te beschermen tijdens het transport naar jou. Op deze manier geven we het verpakkingsmateriaal een tweede leven en verminderen we de hoeveelheid afval die anders zou worden weggegooid. Door dit te doen, zorgen we ervoor dat jouw bestelling veilig en intact bij jou aankomt, terwijl we ons steentje bijdragen aan het verminderen van de milieu-impact. 

Het resultaat van deze inspanningen: jaarlijks krijgt 86% van ons afval een tweede leven.

Gebruikte materialen: duurzaamheid in elke vezel!

Maak je je zorgen over de herkomst van materialen in je meubels? Je wilt producten die duurzaam en ethisch verantwoord zijn.

Uiteraard streven we dit ook na. Daarom draagt een deel van onze producten het FSC-label, wat 100% garandeert dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Daarnaast controleren we zorgvuldig de oorsprong van al onze geïmporteerde houten meubels om zeker te zijn dat alle hout op een legale manier gekapt werd.

Bovendien breiden we voortdurend ons assortiment uit met producten gemaakt van gerecyclede materialen. Ontdek bijvoorbeeld meubelen gemaakt van gerecyclede olm, teak of den op onze website. En wist je dat we zelfs huisdierspeelgoed hebben van stofoverschotten? Duurzaamheid kan ook leuk zijn voor je harige vrienden! Zo kun je met een gerust hart shoppen, wetende dat jouw keuzes bijdragen aan een duurzamere wereld.

Teakplantage: CO² opname sinds 2005

Naast het verlagen van de uitstoot kan je ook investeren in de heropname van CO²-uitstoot.

Tussen 2005 en 2020 hebben we in Indonesië in vier fases in totaal 30.530 teakbomen geplant op een oppervlakte van 35 hectare, wat overeenkomt met ongeveer 70 voetbalvelden!

De kleinste boompjes zijn nog heel klein (ze werden pas in 2019 aangeplant), maar de oudste bomen zijn al 20m hoog! Op termijn moeten deze bomen jaarlijks samen ongeveer 5.000 ton CO² per jaar opnemen, het equivalent van de jaarlijkse uitstoot van 600 Belgen.

Maar het gaat niet alleen om bomen. Lokale boeren onderhouden de teakbomen en mogen in ruil daarvoor hun eigen gewassen tussen de bomen verbouwen, zoals pinda's, pompoenen, bonen, cassave en maïs. Het is een echte win-win-situatie waarbij de lokale bevolking en het milieu beide profiteren.

Teakplantage

Samenwerking met Honeybeez Imkerij

In samenwerking met Honeybeez Imkerij hebben we bijenkasten geplaatst op onze winkelsite. Dit is een van de acties die we in 2024 hebben ondernomen als onderdeel van ons duurzaamheidstraject. Met dit initiatief willen we de biodiversiteit rondom onze winkel verhogen en bijdragen aan een gezonde leefomgeving voor honingbijen. Door deze stap dragen we bij aan het behoud van de cruciale bestuivers in ons ecosysteem. Samen werken we aan een duurzamere toekomst voor mens en natuur.

Duurzaam handelen, betaalbaar wonen

De uitdagingen waar je als ecologisch bewuste klant voor staat zijn enorm. In ons streven naar duurzame handel delen we dezelfde doelstellingen. We hopen je te inspireren met onze initiatieven om zelf aan de slag te gaan.

Deze duurzaamheidsinitiatieven zijn een work in progress en we zijn er ons van bewust dat er veel ruimte is voor verbetering. In tussentijd delen we onze initiatieven want elke stap telt en kan anderen inspireren.

Terwijl we onze inspanningen voortzetten om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, vinden  we ook dat duurzaamheid niet in de weg mag staan van onze belangrijkste doelstelling: betaalbaar wonen. Bij Weba blijven we vastbesloten om betaalbare meubelen en woonaccessoires aan te bieden, zodat jij je gewenste interieur kunt realiseren zonder je budget te overschrijden.

Bij WEBA geloven we dat duurzaam ondernemen verder gaat dan enkel het milieu.

Het gaat ook om hoe we omgaan met mensen — onze medewerkers, klanten en partners — en hoe we als bedrijf bewuste keuzes maken op lange termijn.

Daarom focussen we op drie dingen: een gezonde omgeving, een warme en inclusieve samenleving, en een sterk beleid dat duurzame keuzes verankert in onze werking.

En dat alles zonder de betaalbaarheid uit het oog te verliezen. Want een duurzame toekomst moet voor iedereen haalbaar zijn.

WEBA’s impact op de omgeving: een concrete en doordachte aanpak

Benieuwd wat we nog doen voor een gezondere wereld?

Rond onze winkels maken we plaats voor groen, bloemen en bijen.
We gebruiken uiteraard hout dat eerlijk gekapt is, recycleren zoveel mogelijk, en proberen afval te vermijden.
En we wekken groene stroom op met duizenden zonnepanelen en leveren meubels met elektrische wagens of via het water.

Lees hier onze concrete acties:

Emissies, luchtverontreiniging en energie

Bij WEBA willen we onze ecologische voetafdruk stap voor stap kleiner maken.
We investeren in hernieuwbare energie, kiezen voor slimme technieken en zoeken voortdurend naar manieren om minder te verbruiken én minder uit te stoten.

Van zonnepanelen tot elektrische bestelwagens: we zetten concrete stappen voor een gezondere lucht en een duurzamer energieverbruik.

1. We wekken onze eigen energie op met duizenden zonnepanelen chevron-down

Op alle WEBA-sites liggen zonnepanelen, in totaal al 4375 stuks.

Die zorgden in 2024 voor 927,3 MWh groene stroom - goed voor een groot deel van ons eigen verbruik.

Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook slim voor de toekomst. Zo maken we onze winkels en magazijnen steeds energiezuiniger, zonder in te boeten aan comfort of werking.

2. We verwarmen slimmer en zuiniger chevron-down

In onze winkels in Gent en Tongeren stapten we in 2024 over op energiezuinige verwarmingssystemen en warmtepompen.
We gebruiken ook slimme thermostaten om het verbruik beter af te stemmen op de bezetting van de winkels.
Zo zorgen we voor een aangenaam binnenklimaat voor klanten en medewerkers, zonder energie te verspillen — goed voor het milieu én onze energiefactuur.

3. We maken onze gebouwen energiezuiniger chevron-down

We werken continu aan het verlagen van ons energieverbruik. We hebben de afgelopen jaren alle winkels en magazijnen beter geïsoleerd, efficiënte verwarmingsinstallaties geïnstalleerd, ... .

Hierdoor is ons gasverbruik in 2022 gedaald met 46% ten opzichte van 2019. In dezelfde periode daalde ook het elektriciteitsverbruik met 42%.

Het aanpassen van de verlichting naar energiezuinige LED-verlichting, die je ook bij ons kunt kopen, had hier een grote impact.

4. We voorzien laadpalen voor klanten én eigen voertuigen chevron-down

Tijdens het winkelen kunnen klanten hun elektrische wagen opladen aan een van onze 50 laadplaatsen, verspreid over bijna al onze sites.

Op onze site in Gent laden we ook onze eigen bestelwagens op — een pilootproject dat we willen uitbreiden naar andere vestigingen. Zo maken we onze logistiek stap voor stap groener.

5. We kiezen voor transport via het water chevron-down

Een deel van onze goederen komt via zeecontainers aan in de haven van Antwerpen. In plaats van alles met vrachtwagens te vervoeren, gebruiken we barges — schepen die via de binnenwateren varen — om een deel van de leveringen naar onze magazijnen in Gent en Tongeren te brengen.

Zo vermijden we heel wat vrachtverkeer op de weg en verkleinen we onze CO₂-uitstoot aanzienlijk. Een slimme logistieke keuze die beter is voor het klimaat én de files.

Kijktip: https://www.tvl.be/programmas/duurzaam-limburgr-de-weg-naar-morgen-aflevering-2-multimodaliteit-173850

6. We maken onze leveringen zo efficiënt mogelijk chevron-down

Onze leveringen zijn geen toevallige puzzel, maar het resultaat van doordacht plannen en efficiënt werken. We gebruiken onze eigen vrachtwagens, combineren leveringen slim per regio en zorgen ervoor dat ze zo vol mogelijk vertrekken.

Door ritten te bundelen en niet zomaar “overal naartoe” te rijden voor een paar leveringen, verbruiken we minder brandstof en vermijden we onnodige kilometers. Dat is beter voor het milieu én voor een vlotte, betaalbare service.

7. We verhuren spotgoedkope elektrische bestelwagens chevron-down

Grote meubelen passen niet altijd in een gewone wagen — en daarvoor moet je niet meteen een vrachtwagen huren of een beroep doen op een externe dienst.

Bij WEBA kan je eenvoudig en voordelig een bestelwagen gebruiken om je meubels zelf op te halen. In WEBA Gent bieden we ook elektrische bestelwagens aan voor verhuur. Met een rijbereik tot 400 km kan je je aankopen emissievrij en stil naar huis brengen, zonder extra uitstoot in de stad of je buurt.

Zo maken we duurzaam transport haalbaar, ook voor wie geen eigen bestelwagen heeft.

8. Gebruik gratis onze elektrische cargofiets chevron-down

De eerste 2 uur zijn gratis, daarna betaal je slechts €15 per extra uur.

Met een laadruimte tot 1m58 diep en een draagvermogen van 300 kg is er verrassend veel mogelijk.

9. We werken samen met duurzame koeriersdiensten chevron-down

Voor kleinere pakjes aan huis werken we samen met DPD Belgium, een koerierdienst die sterk inzet op duurzaamheid. DPD streeft ernaar om tegen 2040 netto-nuluitstoot te bereiken door hun CO₂-uitstoot met 90% te verminderen ten opzichte van 2020.

Ze investeren in elektrische voertuigen, gebruiken hernieuwbare energie op hun locaties en bieden leveringen aan via een netwerk van Pickup parcelshops. Door met hen samen te werken, zorgen we ervoor dat ook onze kleinere zendingen op een milieuvriendelijke manier bij jou thuis komen.

10. We planten bomen om CO₂ op te nemen chevron-down

Naast het verlagen van de uitstoot kan je ook investeren in de heropname van CO²-uitstoot.

Tussen 2005 en 2020 hebben we in Indonesië in vier fases in totaal 30.530 teakbomen geplant op een oppervlakte van 35 hectare, wat overeenkomt met ongeveer 70 voetbalvelden!

De kleinste boompjes zijn nog heel klein (ze werden pas in 2019 aangeplant), maar de oudste bomen zijn al 20m hoog! Op termijn moeten deze bomen jaarlijks samen ongeveer 5.000 ton CO² per jaar opnemen, het equivalent van de jaarlijkse uitstoot van 600 Belgen.

Maar het gaat niet alleen om bomen. Lokale boeren onderhouden de teakbomen en mogen in ruil daarvoor hun eigen gewassen tussen de bomen verbouwen, zoals pinda's, pompoenen, bonen, cassave en maïs. Het is een echte win-win-situatie waarbij de lokale bevolking en het milieu beide profiteren.

Grondstoffen en materialen

Bij WEBA streven we naar verantwoord gebruik van grondstoffen.

Onze houten meubelen voldoen aan de Europese houtverordening en CITES-wetgeving, wat betekent dat we enkel werken met legaal gekapt hout.

Daarnaast kiezen we voor materialen met een lange levensduur die gemakkelijk te repareren en te recycleren zijn. Waar mogelijk gebruiken we gerecycleerde materialen zoals teak, den, treinbilzen, PET en metaal, en geven we de voorkeur aan duurzame grondstoffen zoals bamboe, riet en rotan.

1. We kiezen bewust voor legaal en gecontroleerd hout chevron-down

Bij WEBA verkopen we enkel houten meubelen die voldoen aan de Europese houtverordening (EUTR) en de CITES-wetgeving. Dat wil zeggen: het hout is legaal gekapt, traceerbaar, en niet afkomstig uit bedreigde bossen of beschermde natuurgebieden.

We werken actief samen met leveranciers die dit kunnen garanderen, en nemen de controle van herkomst bijzonder ernstig. Zo ben jij als klant zeker dat jouw meubel niet ten koste gaat van waardevolle natuur.

2. We verkopen meubelen die lang meegaan en hersteld kunnen worden chevron-down

Een deel van onze meubelen wordt gemaakt van massief hout — een stevig, natuurlijk materiaal dat niet alleen mooi veroudert, maar ook lang meegaat.

Zo’n meubelstuk kan je herstellen, schuren, opnieuw vernissen of een tweede leven geven, in plaats van het weg te gooien. Ook op het einde van de levensduur is hout een dankbaar materiaal: makkelijk recycleerbaar en opnieuw bruikbaar als grondstof.

We willen hergebruik nog meer stimuleren, bijvoorbeeld via initiatieven zoals Repair Day of specifieke herstelproducten — als blijkt dat daar voldoende vraag naar is. Daarom onderzoeken we momenteel samen met onze klanten welke ondersteuning het verschil kan maken.

Tv-meubel New Gravure 150cm - eik fineer - naturel
Laatste stuks
Promo
Speciale prijs € 359,00 Normale prijs € 379,00
Salontafel Indy 120x60cm - fineer & keramiek - bruin zwart
Nieuw
Tv-meubel Valentina 130cm - mango massief - naturel
Laatste stuks
Promo
Speciale prijs € 199,00 Normale prijs € 245,00
Bijzettafel Mangata Ø50cm - mango massief - bruin
Nieuw
Salontafel Antz Ø90cm - hout massief - naturel & zwart met opbergruimte

3. We kiezen waar mogelijk voor gerecycleerde materialen chevron-down

Sommige van onze producten worden (deels of volledig) gemaakt uit gerecycleerde materialen zoals hout (teak, den, treinbilzen), PET of metaal.

Dat zorgt ervoor dat bestaande grondstoffen een tweede leven krijgen, en dat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn. Het gaat vandaag nog om een kleiner deel van ons assortiment, maar we kiezen er bewust voor om die producten wél duidelijk te benoemen. Zo weet jij als klant precies waar je duurzame keuzes kan maken.

Salontafel Gryth teak massief
Laatste stuks
Promo
Speciale prijs € 69,00 Normale prijs € 99,00
Salontafel Zaza 76x56cm/76x56cm - teak massief - naturel set van 2
Wandtafel Maelis 120x40cm
Laatste stuks
€ 169,00
Zuil Qubit 15x15x15cm - gerecycleerd den massief - zwart
Laatste stuks
Promo
Speciale prijs € 11,50 Normale prijs € 23,00
Zuil Qubit 15x15x15cm - gerecycleerd den massief - naturel

4. We geven de voorkeur aan duurzame, natuurlijke materialen chevron-down

Bij de selectie van ons assortiment geven we voorrang aan grondstoffen met een lagere ecologische impact.
Zo kiezen we waar mogelijk voor materialen zoals bamboe, riet en rotan — natuurlijke en snel hernieuwbare grondstoffen die weinig belasting vormen voor het milieu.

Ze zijn licht, sterk, stijlvol én goed recycleerbaar. Zo combineren we esthetiek en duurzaamheid op een eerlijke manier.

Waterbeheer

1. We hergebruiken regenwater voor onze sanitaire installaties chevron-down

In meerdere winkels en magazijnen vangen we regenwater op en gebruiken dat voor de toiletten en andere sanitaire toepassingen. Momenteel zijn er 47 toiletten die met regenwater spoelen.

Een eenvoudige ingreep met een grote impact: zo verlagen we ons verbruik van stadswater en dragen we bij aan verantwoord waterbeheer.

Dat is goed voor het milieu én helpt om de kosten onder controle te houden — een slimme keuze die we steeds vaker toepassen bij nieuwe investeringen.

Afvalbeheer en circulaire economie

Onze aanpak is gericht op het verminderen van afval en het vermijden van verspilling. We herstellen waar mogelijk beschadigde meubelstukken in plaats van ze zomaar om te ruilen, en geven showroommodellen of geretourneerde artikelen een tweede leven in onze outlet of ‘tweedekansjes’-hoek.

Bij montages nemen we afval van verpakkingen mee terug, en zorgen we samen met onze partner voor een correcte en gescheiden verwerking. Ook afgedankte meubelen krijgen — als de staat het toelaat — een nieuwe bestemming, of worden gerecycleerd tot nieuwe grondstoffen.

En dat loont: in 2024 verwerkten we 202,83 ton afval, en vermeden we dankzij die inspanningen maar liefst 195 ton CO₂-uitstoot.

Dat is 35 ton meer dan in 2023.

Deze cijfers zijn onderbouwd volgens de TNO-certificatie, en tonen aan dat 86% van ons afval een tweede leven krijgt.

1. We doen er alles aan om afval en verspilling te vermijden chevron-down

Het verpakkingsafval dat we bij leveringen meenemen, recycleren we zorgvuldig. Zo worden materialen als matrassen, houtresten, plastic folies, spanbandjes, piepschuim (isomo), papier en karton verwerkt tot nieuwe materialen.

Ook hergebruiken we het verpakkingsmateriaal van onze leveranciers om de producten te beschermen tijdens het transport naar jou. Op deze manier geven we het verpakkingsmateriaal een tweede leven en verminderen we de hoeveelheid afval die anders zou worden weggegooid.

2. We herstellen liever dan zomaar om te ruilen chevron-down

Bij schade of een defect proberen we bij WEBA eerst het probleem op te lossen door te herstellen. We kiezen bewust voor herstelling boven onmiddellijke omruiling, tenzij het écht niet anders kan.

Zo vermijden we onnodige afval en transport, én kunnen klanten sneller opnieuw genieten van hun meubel. Een duurzame service, met respect voor de klant, het product én voor de planeet.

3. We werken samen met partners voor gescheiden afvalophaling chevron-down

Afval correct sorteren is belangrijk, maar ook wat er daarna mee gebeurt. Daarom organiseren we bij WEBA gerichte afvalophalingen in samenwerking met gespecialiseerde partners.

Elke afvalstroom — van hout, matras tot piepschuim en plastic — wordt apart ingezameld en volgens de juiste procedures verwerkt of gerecycleerd.

4. We geven opgehaalde meubelen een tweede kans — als dat kan chevron-down

Wanneer we bij klanten oude meubelen ophalen, proberen we er nog iets zinvols mee te doen. Een klein deel herstellen we en bieden we aan in onze tweede kanshoek, maar dat is eerder de uitzondering. Een groot deel van de bruikbare meubelen gaat naar de Kringloopwinkel of wordt via containers geschonken aan projecten in Derde Wereldlanden.

Wat echt niet meer bruikbaar is, laten we correct recycleren, zodat de materialen toch opnieuw een bestemming krijgen. Op die manier vermijden we verspilling én geven we zoveel mogelijk meubels nog een tweede leven — hier of ergens ver weg.

Biodiversiteit en klimaatadaptatie

Grijze beton vervangen door levend groen: dat is waar we bij WEBA bewust voor kiezen.

We ontharden parkings zodat regenwater weer in de bodem kan trekken, en leggen groenzones aan rond onze gebouwen. Dat helpt niet alleen tegen droogte en hittestress, maar zorgt ook voor een frissere, aangenamere omgeving voor klanten én personeel. Op de parking van WEBA Gent zoemen ondertussen al bijen rond in hun bijenkasten van Honey Beez. En ook de vogels krijgen hun plek, dankzij nestkastjes verspreid over onze sites.

Want duurzaamheid leeft niet alleen binnen — het bloeit ook rond WEBA.

1. We maken onze parkings minder grijs chevron-down

Beton en asfalt laten geen water door — daarom kiezen we er bewust voor om delen van onze parkings te ontharden. Zo krijgt regenwater weer de kans om in de bodem te sijpelen, in plaats van rechtstreeks in de riolering te verdwijnen.

Dat helpt tegen wateroverlast én draagt bij aan een beter waterbeheer, zeker in tijden van droogte. Minder verharding = meer veerkracht voor het klimaat.

2. We leggen groenzones aan rond onze gebouwen en parkings chevron-down

Een groene omgeving is niet alleen mooi, ze maakt ook écht een verschil. Rond onze winkels en parkings creëren we extra groenzones: plekken met gras, struiken, bomen en bloemen.

Die helpen om de omgeving koeler te houden op warme dagen, bevorderen de infiltratie van regenwater en zorgen voor meer biodiversiteit.

Bovendien is het gewoon aangenamer voor klanten én medewerkers om in het groen te werken of parkeren.

3. We geven bijen en vogels een plek rond onze winkels chevron-down

Op onze site in Gent hebben we in 2024, samen met Honey Beez Imkerij, bijenkasten geplaatst.

Met dit initiatief ondersteunen we de biodiversiteit rond onze winkel én dragen we bij aan het voortbestaan van de honingbij — een onmisbare schakel in ons ecosysteem.

Maar we stoppen niet bij bijen: we hangen ook vogelkastjes op rond onze gebouwen. Zo maken we van onze sites geen zielloze betonvlaktes, maar plekken waar leven groeit en bloeit.

Naleving van milieuwetgeving

Bij WEBA vinden we het belangrijk dat het hout en de materialen die we gebruiken op een verantwoorde manier verkregen zijn.
Daarom houden we rekening met drie belangrijke regels: CITES, EUTR en EUDR.

1. We beschermen bedreigde soorten via CITES-regels chevron-down

CITES (Convention on International Trade in Endangered Species) is een internationale overeenkomst die beschermt tegen overexploitatie van bedreigde planten en dieren.

Sommige houtsoorten vallen onder die bescherming. Die mogen enkel verhandeld worden met de juiste vergunningen en onder strikte voorwaarden.
Bij WEBA controleren we nauwgezet of onze producten geen CITES-gevoelige materialen bevatten. Zo helpen we mee voorkomen dat waardevolle natuur verdwijnt.

2. We gebruiken enkel hout dat legaal gekapt is (EUTR) chevron-down

De Europese Houtverordening (EUTR) verplicht bedrijven om te garanderen dat hun hout legaal gekapt is. Dat betekent: duidelijk aantonen waar het vandaan komt, hoe het werd geoogst en of de herkomst legaal is.

Bij WEBA nemen we die verplichting ernstig: we werken enkel samen met leveranciers die dit kunnen aantonen. Zo ben jij als klant zeker dat je meubel niet afkomstig is uit illegale houtkap, ontbossing of schadelijke praktijken. Eerlijk hout, met respect voor mens en natuur — daar staan we voor.

3. We bereiden ons voor op de nieuwe Europese boswet (EUDR) chevron-down

Vanaf eind 2025 geldt in Europa de nieuwe EUDR-regelgeving (EU Deforestation Regulation). Die gaat nog een stap verder dan EUTR: hout (en andere grondstoffen) mogen niet alleen legaal gekapt zijn, maar moeten ook vrij zijn van ontbossing én bosdegradatie.

Concreet betekent dit: hout (en andere grondstoffen zoals cacao, koffie of rubber) mogen niet afkomstig zijn uit recent ontboste gebieden, en moeten geproduceerd zijn met respect voor ecosystemen en mensenrechten.

WEBA bereidt zich actief voor op deze strengere regels, zodat onze producten ook in de toekomst voldoen aan de hoogste duurzaamheidsnormen.

WEBA zorgt goed voor mensen

Benieuwd hoe we zorgen voor de mensen achter en rond WEBA?

We bouwen aan een veilige, fijne werkplek met ruimte om te groeien, samen te werken en tot rust te komen. We geven iedereen eerlijke kansen en werken samen met sociale werkplaatsen voor een meer inclusieve wereld. We investeren in een warm team, waar elke collega zich gewaardeerd en welkom voelt — elke dag opnieuw.

Lees hier onze acties voor een menselijker WEBA:

1. We zorgen voor een werkplek waar je je goed voelt chevron-down

Bij WEBA willen we dat onze medewerkers zich gezien en gewaardeerd voelen. Daarom investeren we in WEBA Gent in een gezonde werkomgeving, met ontspanningszones, comfortabele refters en ruimte om even op adem te komen tijdens een drukke dag.

Via een cafetariaplan geven we collega’s ook extra flexibiliteit en keuzevrijheid in hun verloningspakket. Want werkplezier gaat niet alleen over werk, maar ook over welzijn.

2. Iedereen telt mee bij WEBA chevron-down

WEBA Gent ondertekende het VOKA Charter Duurzaam Ondernemen en zetten actief in op inclusie en sociale tewerkstelling.
Zo werken we samen met maatwerkbedrijven voor onder andere groenonderhoud en het herinrichten van onze toonzalen.
Nieuwe collega’s begeleiden we met zorg, via duidelijke onboardingstrajecten die zorgen voor snelle integratie en groei.

WEBA maakt bewuste keuzes

Hoe maken we als bedrijf écht het verschil?

We kiezen bewust en plannen op lange termijn, met respect voor mens en milieu. We volgen strenge regels rond duurzaamheid en bereiden ons voor op de toekomst.

En we meten onze impact, zodat we blijven verbeteren. Ontdek hier hoe duurzaam ondernemen bij WEBA meer is dan een label.

Eerlijk ondernemen begint bij duidelijke keuzes

Bij WEBA geloven we dat duurzaamheid geen aparte afdeling is, maar een manier van denken en doen die in élk onderdeel van het bedrijf aanwezig moet zijn.

Onze bestuurder Elias Couvreur verwoordt het als volgt:

"Duurzaamheid gaat voor ons over respect: voor de klant, voor de collega’s, en voor de wereld waarin we leven. We willen een bedrijf zijn dat correct handelt, bewuste keuzes maakt en de lat elk jaar een beetje hoger legt — zonder ooit te vergeten voor wie we het doen."

Van langetermijnvisie tot dagelijkse praktijk: bij WEBA zetten we duurzame principes om in concrete actie.

Duurzaam handelen, betaalbaar wonen

De uitdagingen waar je als ecologisch bewuste klant voor staat zijn enorm. In ons streven naar duurzame handel delen we dezelfde doelstellingen. We hopen je te inspireren met onze initiatieven om zelf aan de slag te gaan.

Deze duurzaamheidsinitiatieven zijn een work in progress en we zijn er ons van bewust dat er veel ruimte is voor verbetering. In tussentijd delen we onze initiatieven want elke stap telt en kan anderen inspireren.

Terwijl we onze inspanningen voortzetten om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, vinden  we ook dat duurzaamheid niet in de weg mag staan van onze belangrijkste doelstelling: betaalbaar wonen. Bij Weba blijven we vastbesloten om betaalbare meubelen en woonaccessoires aan te bieden, zodat jij je gewenste interieur kunt realiseren zonder je budget te overschrijden.