Duurzaamheidsprojecten – samen in actie

Maak jij je ook zorgen over de toekomst van onze planeet? Dan delen we dezelfde bezorgdheid. We streven naar manieren om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en zijn trots op de initiatieven die we al hebben ontplooid. Lees verder en ontdek hoe WEBA jou kan inspireren om duurzamer te leven.

Duurzame handel kan op verschillende manier worden bereikt. Tot nu toe hebben we onze focus gelegd op de volgende domeinen:

  • Hernieuwbare energie: We hebben zonnepanelen geïnstalleerd om groene energie te produceren.
  • Energie-efficiëntie: We streven naar vermindering van ons energieverbruik door middel van verbeterde isolatie en energiezuinige apparaten.
  • Afvalvermindering: Onze inspanningen richten zich op het minimaliseren van afval.
  • Hergebruik en recyclage: We geven beschadigde items een tweede kans en recyclen verpakkingsmateriaal.
  • Duurzame materialen: We zorgen ervoor dat onze producten verantwoord worden geproduceerd en we gebruiken gerecyclede materialen.
  • CO2-uitstoot compenseren: We investeren in initiatieven om onze ecologische voetafdruk te compenseren (zoals bijvoorbeeld de aanplanting van een bos).

Samen met jou streven we naar een duurzamere toekomst en we blijven voortdurend werken aan deze doelen.

Zonnepanelen: groene energie, de hele dag door!

Fossiele brandstoffen hebben een bewezen invloed op de opwarming van onze aarde. Daarom investeren we in het produceren van onze eigen, groene energie. Wat we niet gebruiken, injecteren we in het elektriciteitsnest zodat ook jij ervan kan profiteren.

Bij Weba hebben we de afgelopen jaren zonnepanelen geïnstalleerd op al onze winkels en magazijnen. De zon voorziet ons van elektriciteit, waardoor we onze CO2-uitstoot verminderen. Bovendien bieden we jou de mogelijkheid om zelf een deel van onze groene stroom af te nemen in samenwerking met Bolt, een Belgische energieleverancier. Dus naast het kopen van meubelen, kun je ook groene stroom bij ons afnemen (bijvoorbeeld via https://www.boltenergie.be/nl/onze-producenten/danny-patrick-herman)!

Ondertussen liggen er al 2.267 zonnepanelen op onze daken die per jaar 626.000 Kwh elektriciteit produceren. Dat is evenveel als het jaarverbruik van 231 Belgische gezinnen! 

Lager energieverbruik: kleine stappen, grote impact!

Door je energieverbruik te verlagen, draag je bij aan een beter milieu en bespaar je op je energierekeningen. Heb je genoeg van die hoge energie- en gasrekeningen? En maak je je zorgen over de impact van je energiebronnen op het milieu? Zet dan, net als wij, in op energie-efficiëntie.

We werken continu aan het verlagen van ons energieverbruik. We hebben onze winkels en magazijnen beter geïsoleerd, efficiënte verwarmingsinstallaties geïnstalleerd en nog veel meer gedaan. Hierdoor is ons gasverbruik in 2022 gedaald met 46% ten opzichte van 2019. In dezelfde periode daalde ook het elektriciteitsverbruik met 42%.

Het aanpassen van de verlichting naar energiezuinige LED-verlichting, die je ook bij ons kunt kopen, had hier een grote impact.

Je kan ook zelf bijdragen. Woon je in een straal van 10km rond de winkel in Gent? Maak dan gebruik van de elektrische cargofiets om jouw aankopen gratis naar huis te fietsen!

Maar er staan nog initiatieven op onze planning:

  • Het wagenpark elektrificeren: Hoewel onze vrachtwagens waarschijnlijk wel nog even op diesel blijven rijden, willen we binnenkort geleidelijk aan onze bestelwagens vervangen door elektrische exemplaren.
  • Laadpaalinfrastructuur: in 2023 en 2024 zullen we laadpaalinfrastructuur installeren op al onze parkings, zodat zowel onze klanten als ons personeel gemakkelijk elektrische voertuigen kunnen opladen.

Afvalberg verkleinen en verspilling vermijden

Word je ontmoedigd door de enorme hoeveelheid afval en verspilling? We streven ernaar om zoveel mogelijk afval te vermijden.

In eerste instantie proberen we beschadigde meubelstukken te herstellen met wisselstukken in plaats van ze weg te gooien en om te ruilen. Is dat niet mogelijk, dan bieden we ze aan tegen lage prijzen in onze 'outlet'-hoek. Maar daar houdt het niet op.

Het verpakkingsafval dat we bij leveringen meenemen, recycleren we zorgvuldig. Zo worden materialen als matrassen, houtresten, plastic folies, spanbandjes, piepschuim (isomo), papier en karton verwerkt tot nieuwe materialen.

Ook hergebruiken we het verpakkingsmateriaal van onze leveranciers om de producten te beschermen tijdens het transport naar jou. Op deze manier geven we het verpakkingsmateriaal een tweede leven en verminderen we de hoeveelheid afval die anders zou worden weggegooid. Door dit te doen, zorgen we ervoor dat jouw bestelling veilig en intact bij jou aankomt, terwijl we ons steentje bijdragen aan het verminderen van de milieu-impact. 

Het resultaat van deze inspanningen: jaarlijks krijgt 86% van ons afval een tweede leven.

Gebruikte materialen: duurzaamheid in elke vezel!

Maak je je zorgen over de herkomst van materialen in je meubels? Je wilt producten die duurzaam en ethisch verantwoord zijn.

Uiteraard streven we dit ook na. Daarom draagt een deel van onze producten het FSC-label, wat 100% garandeert dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Daarnaast controleren we zorgvuldig de oorsprong van al onze geïmporteerde houten meubels om zeker te zijn dat alle hout op een legale manier gekapt werd.

Bovendien breiden we voortdurend ons assortiment uit met producten gemaakt van gerecyclede materialen. Ontdek bijvoorbeeld meubelen gemaakt van gerecyclede olm, teak of den op onze website. En wist je dat we zelfs huisdierspeelgoed hebben van stofoverschotten? Duurzaamheid kan ook leuk zijn voor je harige vrienden! Zo kun je met een gerust hart shoppen, wetende dat jouw keuzes bijdragen aan een duurzamere wereld.

Teakplantage: CO² opname sinds 2005

Naast het verlagen van de uitstoot kan je ook investeren in de heropname van CO²-uitstoot.

Tussen 2005 en 2020 hebben we in Indonesië in vier fases in totaal 30.530 teakbomen geplant op een oppervlakte van 35 hectare, wat overeenkomt met ongeveer 70 voetbalvelden!

De kleinste boompjes zijn nog heel klein (ze werden pas in 2019 aangeplant), maar de oudste bomen zijn al 20m hoog! Op termijn moeten deze bomen jaarlijks samen ongeveer 5.000 ton CO² per jaar opnemen, het equivalent van de jaarlijkse uitstoot van 600 Belgen.

Maar het gaat niet alleen om bomen. Lokale boeren onderhouden de teakbomen en mogen in ruil daarvoor hun eigen gewassen tussen de bomen verbouwen, zoals pinda's, pompoenen, bonen, cassave en maïs. Het is een echte win-win-situatie waarbij de lokale bevolking en het milieu beide profiteren.

Duurzaam handelen, betaalbaar wonen

De uitdagingen waar je als ecologisch bewuste klant voor staat zijn enorm. In ons streven naar duurzame handel delen we dezelfde doelstellingen. We hopen je te inspireren met onze initiatieven om zelf aan de slag te gaan.

Deze duurzaamheidsinitiatieven zijn een work in progress en we zijn er ons van bewust dat er veel ruimte is voor verbetering. In tussentijd delen we onze initiatieven want elke stap telt en kan anderen inspireren.

Terwijl we onze inspanningen voortzetten om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, vinden  we ook dat duurzaamheid niet in de weg mag staan van onze belangrijkste doelstelling: betaalbaar wonen. Bij Weba blijven we vastbesloten om betaalbare meubelen en woonaccessoires aan te bieden, zodat jij je gewenste interieur kunt realiseren zonder je budget te overschrijden.