Onderhoudsinstructies

Houten meubelen

Hout-imitatie

De meeste meubelen bij WEBA zijn gemaakt uit dit materiaal. De panelen van deze meubelen bestaan uit een kern van MDF of spaanderplaat, die wordt afgewerkt met verschillende soorten afwerkingsmaterialen. Qua onderhoud wordt hout-imitatie opgesplitst in vier categorieën:

 • Papierfolie:
  Meubels met deze afwerking stof je best af met een droge of licht vochtige doek. Gebruik zeker geen agressieve zepen en wrijf niet hard over het oppervlak. Belangrijk: als je morst, neem dan het vet of de vloeistof onmiddellijk weg zodat het niet in het meubel kan dringen.

 • Papierfolie behandeld:
  De papierfolie van dit meubel is behandeld met een laagje kunststof. Meubels met deze afwerking reinig je best met een droge of licht vochtige doek. Als je een licht vochtige doek gebruikt, wrijf het oppervlak daarna goed droog. Voor een grondige opfrisbeurt raden we Multicleaner kunststoffen oppervlakken aan. Gebruik daarvoor een pluisvrije doek en wrijf het oppervlak na de behandeling op met een droge doek. Belangrijk: als je morst, neem dan het vet of de vloeistof onmiddellijk weg zodat het niet in het meubel kan dringen.

 • HPL/Melamine/Laminaat:
  Meubels met deze afwerking reinig je best met een droge of licht vochtige doek. Als je een licht vochtige doek gebruikt, wrijf het oppervlak daarna goed droog. Voor een grondige opfrisbeurt raden we Multicleaner kunststoffen oppervlakken aan. Gebruik daarvoor een pluisvrije doek en wrijf het oppervlak na de behandeling op met een droge doek. Belangrijk: als je morst, neem dan het vet of de vloeistof onmiddellijk weg zodat het niet in het meubel kan dringen.

 • Eik fineer behandeld:
  Meubels met deze afwerking stof je best af met een droge of licht vochtige doek. Gebruik zeker geen agressieve zepen en wrijf niet hard over het oppervlak. Belangrijk: als je morst, neem dan het vet of de vloeistof onmiddellijk weg zodat het niet in het meubel kan dringen.

 • Lamulux:
  Lamulux is een kunsthout dat oogt en voelt als echt, massief hout. Meubels met deze afwerking reinig je best met een droge of licht vochtige doek zonder reinigingsmiddel. Als je een licht vochtige doek gebruikt, wrijf het oppervlak daarna goed droog. Belangrijk: als je morst, neem dan het vet of de vloeistof onmiddellijk weg zodat het niet in het meubel kan dringen.

Massief tropisch hardhout onbeschermd

Dit meubel is niet behandeld! Vóór het eerste gebruik afstoffen met een droge, pluisvrije doek (niet met water!). Als bescherming stellen wij Wood Teakfix voor: kleurloos, water- en vuilafstotend en makkelijk aan te brengen met een pluisvrije doek. Behandeling regelmatig herhalen volgens gebruiksfrequentie van het meubel.

Na behandeling volstaat het om het meubel te reinigen met een licht vochtige doek. Voor een grondige opfrisbeurt raden wij Wood Power Cleaner aan. Gebruik hiervoor een pluisvrije doek en wrijf het oppervlak na de behandeling op met een droge doek. Breng na elke grondige reiniging een nieuwe beschermlaag aan.

Belangrijk: als je morst, neem dan het vet of de vloeistof onmiddellijk weg zodat het niet in het hout kan dringen.

Massief tropisch hardhout behandeld met wax of olie

Dit meubel is al voorzien van een laag wax of olie. Die beschermlaag dient twee à drie keer per jaar vernieuwd te worden. Hiervoor raden wij Wood WaxOil aan. WaxOil is een universeel verzorgingsproduct en bestaat uit een combinatie van zuivere was en natuurlijke olie. Het product is speciaal voor alle houtsoorten met een naturel of matte was- en/of olielaag en biedt extra bescherming, verzorgt, voedt en verfrist.

Fles voor gebruik goed schudden en het product op een onopvallende plaats testen op kleurechtheid en -bestendigheid. Pas na drogen vergelijken. Het oppervlak eerst reinigen en ontvetten met Wood Power Cleaner. Vervolgens WaxOil dun aanbrengen op een schone doek en het oppervlak gelijkmatig, cirkelvormig inwrijven. Dit 1 à 5 minuten laten intrekken (niet langer) en dan de overtollige WaxOil verwijderen met een schone doek. Het meubel ten slotte nogmaals met een schone doek in de nerfrichting schoonwrijven. De gebruikte doek is zelfontbrandbaar, dus zeer goed met water uitspoelen of de doek in een koker bewaren. Behandeling twee tot drie keer per jaar herhalen. Buiten bereik van kinderen bewaren.

Belangrijk: als je morst, neem dan het vet of de vloeistof onmiddellijk weg zodat het niet in het hout kan dringen.

Eik massief onbeschermd

Ter bescherming van onbeschermde, massief eiken meubelen raden we de Wood Care kit aan. De kit bestaat uit:

- 1x Natural Wood Sealer
- 1x Wood Matt Polish
- 1x Wood Power Cleaner
- 3x microvezeldoek
- 1x schuurspons

Voor het eerste gebruik van het meubel, raden we aan om de stappen hieronder te volgen. Test de producten in de kit altijd eerst op een onopvallende plaats op kleurechtheid en bestendigheid van het meubel (pas na drogen vergelijken).

Stap 1
Wood Power Cleaner is een krachtige reiniger en ontvetter voor alle houtsoorten. Het product reinigt, ontvet, en verwijdert hardnekkige vervuiling en vlekken. Schuur het meubel, indien nodig, licht en egaal (glad) met de bijgeleverde schuurspons (korrel schuurmateriaal P120 - P150). Wood Power Cleaner dient als voorbehandeling voor het gebruik van de Natural Wood Sealer. Breng Wood Power Cleaner royaal aan op een schone, pluisvrije doek. Wrijf het oppervlak vervolgens egaal in en laat het product kort inwerken. Wrijf het product daarna uit met een schone, pluisvrije doek en laat 15 minuten drogen.

Stap 2
Natural Wood Sealer is een watergedragen, kleurloze impregneerolie voor alle onbehandelde houtsoorten en biedt een optimale bescherming tegen water, olie en vet. De fles goed schudden voor gebruik. Gebruik het product nooit op natte ondergronden. Breng voor de beste verwerking de olie onverdund en egaal aan met een kwast of microvezeldoek en laat minstens 3 uren drogen. Schuur het meubel, indien nodig, licht op met de bijgeleverde schuurspons. Breng na het drogen een tweede laag Natural Wood Sealer aan en laat opnieuw 3 uren drogen. Door meerdere lagen Natural Wood Sealer aan te brengen, verhoogt het beschermingsniveau.

Let op: na gebruik van Natural Wood Sealer kan het hout ruw aanvoelen. Als dit niet gewenst is, schuur dan het meubel licht op met de bijgeleverde schuurspons.

Stap 3
Let op: voer stap 3 pas uit nadat je het meubel 3 à 4 maanden gebruikt hebt.
Met Wood Matt Polish verwijder je glimplekken op het meubel, bied je extra bescherming en fris je het meubel op zonder een glanslaag achter te laten. Breng het product aan met een microvezeldoek. Herhaal de behandeling elke 3 à 4 maanden.

Om het meubel te reinigen volstaat een licht vochtige doek. Voor een grondige opfrisbeurt raden we Wood Power Cleaner aan. Gebruik hiervoor een pluisvrije doek en wrijf het oppervlak na de behandeling op met een droge doek. Breng na elke grondige reiniging een nieuwe laag Wood Matt Polish aan.

Belangrijk: als je morst, neem dan het vet of de vloeistof onmiddellijk weg zodat het niet in het hout kan dringen.

Hoogglans

Dit meubel is afgewerkt met hoogglanslak. Onderhoud kan door af te stoffen, eventueel met een licht vochtige doek. Om de hoogglans van dit meubel af en toe te vernieuwen en kleine krasjes minder zichtbaar te maken, raden wij het gebruik van Ecopolish blinkende oppervlakken aan. Verstuiven op het meubel en uitwrijven met een niet-pluizende doek.

Belangrijk: als je morst, neem dan het vet of de vloeistof onmiddellijk weg zodat het niet in het meubel kan dringen.

Zwartgelakte houten meubelen

Ter bescherming van zwartgelakte massief houten meubelen raden we de Greenfix Black onderhoudsproduct aan.

Voor het eerste gebruik van het meubel, raden we aan om de stappen hieronder te volgen.

Stap 1

Voor het gebruik moet u de fles goed schudden. Test op een onopvallende plaats op kleurrechtheid en bestendigheid. U kun pas na het drogen vergelijken. Breng de olie aan met een stevige, niet pluizende doek in draaiende bewegingen. U moet de olie dun en egaal aanbrengen.

Stap 2

Na enkele minuten kunt u met een droge doek nawrijven. Tijden het drogen is het raadzaam om de ruimte goed te ventileren. De doordrenkte doek is zelfontbrandbaar. Na de behandeling de doek goed met water uitspoelen of de doek in een koker bewaren.

Wij raden aan om de behandeling ca. twee tot drie keer per jaar te herhalen. Let op! Dit product is niet geschikt voor onbehandeld hout.

Belangrijk: als je morst, neem dan het vet of de vloeistof onmiddellijk weg zodat het niet in het hout kan dringen.

Stof

Stof

Om de stof optimaal te beschermen tegen ongelukjes met water, olie en vet, raden wij Textielbeschermer aan. Het product kan gemakkelijk aangebracht worden op de propere stof en maakt stoffen onzichtbaar vlekwerend en waterafstotend.

Bij een vlek of vervuiling, de stof behandelen met Textile Cleantex reiniger. Dit is een effectieve textielreiniger en vlekverwijderaar op waterbasis, die vervuiling en vlekken van dranken, voedingsmiddelen en af- en uitscheiding van mens en zoogdier verwijdert. Eventueel de behandeling herhalen. Breng na de reiniging een nieuwe laag Textielbeschermer aan.

Belangrijk: als je morst, neem dan het vet of de vloeistof onmiddellijk weg zodat het niet in de stof kan dringen.

Voor het onderhoud van een volledig stoffen salon (5-7 zitplaatsen) raden we de Textile Care kit aan.
De kit bestaat uit:

- 3x Textielbeschermer
- 1x Textile Cleantex reiniger
- 1x katoenen reinigingswashand (wit)
- 1x poetsdoek (wit)

Textielbeschermer en Textile Cleantex reiniger zijn ook afzonderlijk verkrijgbaar.

Tapijten

Stofzuig je tapijt regelmatig. Bij een vlek of bevuiling behandel je het tapijt best met Textile Cleantex reiniger. Bij hardnekkige vlekken wordt professionele reiniging aanbevolen.

Belangrijk: als je morst, neem dan het vet of de vloeistof onmiddellijk weg zodat het niet in het tapijt kan dringen.

Leder en lederlook

Leder

De meeste leders bij WEBA zijn beschermd leder. Speciale leders (anilineleder, geborsteld leder) vragen een ander, specifiek onderhoud. Bij twijfel kunt u contact opnemen met de winkel.

Beschermd leder
Beschermd leder is leder dat gecorrigeerd, gekleurd en beschermd is. Om beschermd leder te onderhouden raden wij Leather Care kit – beschermd leder aan. De kit bestaat uit twee producten:

 1. Leather Care & Protect: houdt het leer soepel en beschermt tegen vocht, huidvet, transpiratie, vuil en zonlicht. De beschermlaag dient om de 10 à 12 weken vernieuwd te worden of om de maand bij intensief gebruik (veel zonlicht, nabijheid van warmtebronnen of intensief gebruik van jeanskledij).

 2. Natural Leather Cleaner: gebruik je als je het leder grondig wilt reinigen. Voor een gewone reiniging volstaat een uitgewrongen doek met gedemineraliseerd water. Droog het leder daarna wel steeds goed af met een katoenen doek. Belangrijk: als je het leder grondig reinigt, neem je ook de beschermlaag weg. Vergeet daarom zeker niet om het leder opnieuw te beschermen na elke grondige reiniging met het product.

Geolied en gewaxt leder
Geolied en gewaxt leder is een open leder dat niet gecorrigeerd of beschermd, maar wel gekleurd is. Door het leder niet te corrigeren of te beschermen, behoudt het z'n natuurlijke uitstraling. Kleine onzuiverheden zoals insectenbeten en littekens kunnen daardoor zichtbaar zijn. Enkel de beste huiden komen hiervoor in aanmerking.

Geolied en gewaxt leder is bijzonder gevoelig voor vuil, vet en vocht en moet hier onmiddellijk tegen beschermd worden. Wij raden hiervoor Leather Care kit - geolied en gewaxt leder aan. De kit bestaat uit twee producten:

 1. Natural Leather Wax & Oil: voedt, houdt het leer soepel en beschermt tegen vocht, huidvet, transpiratie, vuil en zonlicht. De beschermlaag dient om de 10 à 12 weken vernieuwd te worden of om de maand bij intensief gebruik (veel zonlicht, nabijheid van warmtebronnen of intensief gebruik van jeanskledij).

 2. Natural Leather Cleaner: gebruik je als je het leder grondig wilt reinigen. Voor een gewone reiniging volstaat een uitgewrongen doek met gedemineraliseerd water. Droog het leder daarna wel steeds goed af met een katoenen doek. Belangrijk: als je het leder grondig reinigt, neem je ook de beschermlaag weg. Vergeet daarom zeker niet om het leder opnieuw te beschermen na elke grondige reiniging met het product.

Geborsteld leder
Geborsteld leder is anilineleder waarvan de oppervlaktelaag geborsteld of gepolijst is om het een fluweelachtige structuur te geven. Door het leder niet te corrigeren of te beschermen, behoudt het z'n natuurlijke uitstraling. Kleine onzuiverheden zoals insectenbeten en littekens kunnen daardoor zichtbaar zijn. Enkel de beste huiden komen hiervoor in aanmerking.

Geborsteld leder is bijzonder gevoelig voor vuil, vet en vocht en moet hier onmiddellijk tegen beschermd worden. Wij raden hiervoor Leather Care kit – geborsteld leder aan. De kit bestaat uit twee producten:

 1. Special Leather Protector: voedt, houdt het leer soepel en beschermt tegen vocht, huidvet, transpiratie, vuil en zonlicht. De beschermlaag dient om de 10 à 12 weken vernieuwd te worden of om de maand bij intensief gebruik (veel zonlicht, nabijheid van warmtebronnen of intensief gebruik van jeanskledij).

 2. Special Leather Vintage Lotion: gebruik je als je het leder grondig wilt reinigen. Voor een gewone reiniging volstaat een uitgewrongen doek met gedemineraliseerd water. Droog het leder daarna wel steeds goed af met een katoenen doek. Belangrijk: als je het leder grondig reinigt, neem je ook de beschermlaag weg. Vergeet daarom zeker niet om het leder opnieuw te beschermen na elke grondige reiniging met het product.

Leder & lederlook gemengd

Dit meubel bestaat zowel uit onderdelen in leder als onderdelen in lederlook. 
Onderhoudsproducten voor leder mogen in geen geval gebruikt worden op lederlook onderdelen en omgekeerd.

Het zitvlak, de rug en de armleuningen bestaan uit beschermd leder.
Om beschermd leder te onderhouden raden wij Leather care kit – beschermd leder aan. De kit bestaat uit twee producten:

 1. Leather Care & Protect: houdt het leer soepel en beschermt tegen vocht, huidvet, transpiratie, vuil en zonlicht. De beschermlaag dient om de 10 à 12 weken vernieuwd te worden of om de maand bij intensief gebruik (veel zonlicht, nabijheid van warmtebronnen of intensief gebruik van jeanskledij).
 2. Natural Leather Cleaner: gebruik je als je het leder grondig wilt reinigen. Voor een gewone reiniging volstaat een uitgewrongen doek met gedemineraliseerd water. Droog het leder daarna wel steeds goed af met een katoenen doek. Belangrijk: als je het leder grondig reinigt, neem je ook de beschermlaag weg. Vergeet daarom zeker niet om het leder opnieuw te beschermen na elke grondige reiniging met het product.

De andere delen zijn bekleed met lederlook. Voor een gewoon onderhoud volstaat een licht vochtige doek. Voor een grondig onderhoud raden we Leatherlook Clean & Care aan. Test het product eerst op een onopvallende plaats op kleurechtheid en kleurbestendigheid. Vervolgens verstuiven en met een propere, pluisvrije doek droogwrijven. Herhaal de behandeling elke vier tot zes maanden, afhankelijk van de omgeving (zonlicht of verwarmingssysteem) en intensiteit van gebruik. Voor een gewone reiniging volstaat een uitgewrongen doek met gedemineraliseerd water. Droog het leder daarna wel steeds goed af met een katoenen doek.

Belangrijk: als je morst, neem dan het vet of de vloeistof onmiddellijk weg zodat het niet in de bekleding kan dringen.

Lederlook

Voor een gewoon onderhoud volstaat een licht vochtige doek. Voor een grondig onderhoud raden we Leatherlook Clean & Care aan. Test het product eerst op een onopvallende plaats op kleurechtheid en kleurbestendigheid. Vervolgens verstuiven en met een propere, pluisvrije doek droogwrijven. Herhaal de behandeling elke vier tot zes maanden, afhankelijk van de omgeving (zonlicht of verwarmingssysteem) en intensiteit van gebruik. Voor een gewone reiniging volstaat een uitgewrongen doek met gedemineraliseerd water. Droog het leder daarna wel steeds goed af met een katoenen doek.

Belangrijk: als je morst, neem dan het vet of de vloeistof onmiddellijk weg zodat het niet in de bekleding kan dringen.

Steen en glas

Marmer

Marmer is een natuursteen die ontstaan is uit kalksteen. Marmer dien je voor gebruik niet te beschermen. Voor een gewone reiniging van marmeren oppervlakken volstaat een zachte, vochtige doek. Voor een grondige reiniging kan je het oppervlak insmeren met groene zeep. Laat vijf minuten intrekken en spoel dan de zeep af. Wrijf het marmer vervolgens op met een propere, droge doek.

Gebruik zeker geen zure middelen, schuurmiddelen, schuursponzen of antikalkmiddelen, want die zullen het marmer aantasten en een doffe vlek maken op het oppervlak.

Gebruik bij voorkeur glasonderzetters en placemats, zodat zuurhoudende drankjes (frisdrank, sinaasappelsap,…) en voedingswaren geen kans krijgen om het blad te beschadigen.

Belangrijk: als je morst, neem dan het vet of de vloeistof onmiddellijk weg met bijvoorbeeld een zachte doek of keukenrol en flink wat water. Zo voorkom je dat de substantie in het marmer kan dringen en een vlek achterlaat.

Keramiek

Keramiek is een verzamelnaam voor onder andere porselein, aardewerk en steengoed. Dit materiaal is kras- en hittebestendig, maar pas wel op met zware of scherpe voorwerpen. Als die op de keramiek vallen, kunnen er barsten in het keramieken voorwerp ontstaan of kunnen de brozere randen van het voorwerp afbreken.

Keramiek dien je voor gebruik niet te beschermen. Voor een reiniging van keramieken oppervlakken volstaat schoon water, een vochtige doek en eventueel een mild, huishoudelijk reinigingsmiddel.

Glas

Glas dien je voor gebruik niet te beschermen. Voor een reiniging van glazen oppervlakken volstaat een zachte, pluisvrije doek en schoon water met eventueel een milde glasreiniger. Neem het oppervlak daarna af met een droge doek. Vermijd bijtende of schurende reinigingsmiddelen en schuursponzen om krassen te vermijden.

Metaal

Messing & koper

Messing wordt ook wel geelkoper genoemd en is hoofdzakelijk een legering van koper en zink. Messing en koper dien je voor gebruik niet te beschermen. Voor het reinigen van messing en koper volstaat een vochtige doek. Vermijd agressieve onderhoudsproducten, want die zullen het materiaal aantasten.

Outdoor

Wicker

Meubels uit wicker reinig je best met een vochtige doek.
Belangrijk: gebruik zeker geen hogedrukreiniger of bijtende producten.
Berg je tuinkussens op het einde van de dag droog op.

Plaats je tuinmeubelen buiten het zomerseizoen steeds onder een afdak of in een tuinhuis om de levensduur te verlengen. Je tuinmeubelen kunnen een zomerbui heelhuids doorkomen, maar buiten het zomerseizoen is het heel belangrijk om je tuinmeubilair op te slaan op een droge, vorstvrije plek om vorst- of vochtschade bij koude, regen of vriesweer te voorkomen. Plaats bij vriesweer ook ongelijke blokjes onder de poten van je tuintafel, loungeset of andere tuinmeubelen. Zo zorg je voor een betere afwatering en voorkom je dat ze kapotvriezen door direct contact met de bevroren grond.

Teak

Nieuw teakmeubel: vóór het eerste gebruik afstoffen met een droge, pluisvrije doek (niet met water!). Als bescherming tegen vet, mos en andere hardnekkige vlekken raden wij Rectavit teakbeschermer tuinmeubel aan. Het product is gemakkelijk aan te brengen met een kwast of spons. Breng een beschermlaag aan op het volledige meubel. Indien het gaat om een tafel, voorzie het tafelblad van twee lagen teakbeschermer. Het product enkel aanbrengen op een droog teakmeubel. Herhaal de behandeling jaarlijks voor het beste resultaat.

Reeds gebruikt teakmeubel: eerst reinigen met Rectavit teakreiniger tuinmeubel, als volgt: 1) maak het hout nat met een gieter of tuinslang (geen hogedrukspuit!), 2) breng teakreiniger onverdund en rijkelijk aan op het hout, 3) laat het enkele minuten inwerken zonder te laten drogen, 4) wrijf met een borstel of schuurspons over het te reinigen oppervlak om het vuil te verwijderen, 5) spoel het meubel af met een gieter of tuinslang (geen hogedrukspuit!). Vermijd de behandeling in volle zon. Na het reinigen kan je het meubel beschermen. Als bescherming tegen vet, mos en andere hardnekkige vlekken raden wij Rectavit teakbeschermer tuinmeubel aan. Het product is gemakkelijk aan te brengen met een kwast of spons. Breng een beschermlaag aan op het volledige meubel. Indien het gaat om een tafel, voorzie het tafelblad van twee lagen teakbeschermer. Belangrijk: het product enkel aanbrengen op een droog teakmeubel. Herhaal de behandeling jaarlijks voor het beste resultaat.

Berg je tuinkussens op het einde van de dag droog op. Plaats je tuinmeubelen buiten het zomerseizoen steeds onder een afdak of in een tuinhuis om de levensduur te verlengen. Je tuinmeubelen kunnen een zomerbui heelhuids doorkomen, maar buiten het zomerseizoen is het heel belangrijk om je tuinmeubilair op te slaan op een droge, vorstvrije plek om vorst- of vochtschade bij koude, regen of vriesweer te voorkomen. Plaats bij vriesweer ook ongelijke blokjes onder de poten van je tuintafel, loungeset of andere tuinmeubelen. Zo zorg je voor een betere afwatering en voorkom je dat ze kapotvriezen door direct contact met de bevroren grond.

Aluminium

Meubels uit aluminium kan je gemakkelijk reinigen met een vochtige doek.
Berg je tuinkussens op het einde van de dag droog op.

Aluminium tuinmeubelen zijn heel gevoelig voor winterse weersomstandigheden. ‘s Winters kan er condens ontstaan in de holle buizen van het frame. Als het vriest, zet dit water uit en kunnen er scheuren in de buizen komen of kan het frame vervormen.

Zet je tuinmeubelen daarom buiten het zomerseizoen steeds onder een afdak of in een tuinhuis om de levensduur te verlengen. Je tuinmeubelen kunnen een zomerbui heelhuids doorkomen, maar buiten het zomerseizoen is het heel belangrijk om je tuinmeubilair op te slaan op een droge, vorstvrije plek om vorst- of vochtschade bij koude, regen of vriesweer te voorkomen. Plaats bij vriesweer ook ongelijke blokjes onder de poten van je tuintafel, loungeset of andere tuinmeubelen. Zo zorg je voor een betere afwatering en voorkom je dat ze kapotvriezen door direct contact met de bevroren grond.