10 tips voor een betere nachtrust

10 tips voor een betere nachtrust

Ben jij een marmot die overal en altijd kan slapen, of heb je eerder een haat-liefdeverhouding met je bed omdat je niet makkelijk in slaap valt? Wat je slaapgewoonten ook zijn, één ding is zeker: een goede nachtrust is cruciaal voor je gezondheid en welzijn. Daarom hebben wij hieronder 10 tips verzameld om jou zo een betere nachtrust te garanderen!

1. Bereid je slaap voor!

Ben jij een hele dag druk in de weer en blijf je jezelf 100% geven voor je in bed kruipt, dan is de kans groot dat je moeilijk in slaap zal vallen. Je lichaam heeft ontspanning nodig om slaperig te worden. Ga je dus ’s avonds vlak voor het slapengaan nog joggen, of blijf je tot de laatste minuut e-mails beantwoorden, dan krijgt je lichaam niet de ontspanning die het nodig heeft om in slaap te vallen.

Hoe meer stress en activiteit overdag, hoe langer je ontspanmoment zal moeten zijn. De ene persoon heeft ook meer tijd nodig om te ontspannen dan de ander. Leer je lichaam dus kennen. Verplicht jezelf niet om elke dag op hetzelfde uur in slaap te vallen, maar schakel wél op tijd terug om jezelf rustig te laten worden. Voel je de slaperigheid komen? Kruip dan onmiddellijk in bed en geniet van een heerlijke nachtrust.

2. Hou je slaapkamer proper.

Niets houd je meer wakker dan toekijken op alle taakjes die je nog moet in orde brengen. Zorg er dus voor dat je slaapkamer altijd netjes ligt. Vermijd overvolle wasmanden of stofnesten, zo kan je gerust slapengaan.

3. Hou lawaai buiten.

Zorg ervoor dat je slaapkamer zo stil mogelijk is zodat geluid van buitenaf je slaap niet verstoort. Goede isolatie en dubbele beglazing zorgen ervoor dat het feestje bij de buren jou niet de hele nacht wakker houdt.

Ook binnen kan je met enkele kleine veranderingen de akoestiek van je kamer verbeteren. Denk daarbij aan tapijt, dichtingen en houten meubelen. Deze absorberen de geluidstrillingen, waardoor het geluid minder rond kaatst. Straf jezelf dus niet met de echo van je partners gesnurk.  Zorg dat er voldoende meubels in de slaapkamer staan en er een zacht tapijtje aan je voeten ligt. Zo heb je ’s ochtends bij het opstaan ook nog warme voeten.

4. Een goed bed is goud waard!

Medisch onderzoek toont aan dat mensen die slecht slapen opmerkelijke verbetering voelen wanneer ze hun oude bed (lees: meer dan 10 jaar oud) vervangen door een nieuw.

5. Kies een bed dat bij je past.

Hoe hard of zacht je matras en bodem moeten zijn, hangt af van jouw lichaam. Daarom kies je best ook voor 2 verschillende bedbodems en matrassen. Je partner heeft een ander lichaam, met andere noden.

Heb je geen idee hoe je moet kiezen of wat jij nodig zou hebben? Niet van wakker liggen, onze verkopers helpen je met veel plezier (en ervaring) verder.

6. Je kussen is een hoofdzaak.

Wanneer je slaapt moet je hoofdkussen je nek en hals goed ondersteunen om je spieren en wervels te laten ontspannen. Elke nacht drukt je hoofd je kussen meer samen. Het is dus belangrijk om je hoofdkussen om de 3 jaar te vervangen.

7. Volg je eigen ritme.

Jouw biologische klok kan anders zijn dat die van je partner. Hou hier rekening mee en luister vooral naar jouw lichaam. De ene persoon heeft meer slaap nodig dan de andere. Voor elk type slaper geldt: beter een korte maar goede slaap, dan lang en onrustig te slapen.

8. Zorg voor een goede bodem.

Je bedbodem is even belangrijk als je matras! Heb je vaak last van rugpijn bij het opstaan? Dan zou het kunnen dat je bedbodem niet genoeg ondersteuning biedt aan je rug. Slechte bodems kunnen ook je matras schade toebrengen.

9. Weg met die versleten matras.

Na 10 jaar gebruik voldoet je matras niet meer aan de kwalitatieve en hygiënische normen. Het kan de oorzaak van rugpijn en allergieën worden. Tests wijzen ook uit dat een nieuwe matras een uur meer slaap garandeert als je je 10 jaar oude matras vervangt.

10. Bekijk het groots.

Elke nacht draai je je 30 tot 40 keer om. Hoe groter je bed, hoe beter je slaapt. Een eenpersoonsbed moet minstens 90cm breed zijn, een tweepersoonsbed 160cm. Let ook op de lengte. Het bed moet minstens 20cm langer zijn dan je eigen lichaamslengte.

 

Een goede nachtrust is geen luxe, maar een must voor je gezondheid. Met bovenstaande 10 tips kun je je slaap verbeteren en elke nacht uitgerust wakker worden. Begin met de juiste voorbereiding en zorg voor een rustige, comfortabele slaapomgeving. Houd je slaapkamer schoon en stil, en investeer in een goed bed en kussen die bij jouw lichaam passen.

Experimenteer met wat voor jou werkt en luister naar je lichaam. Heb je nog vragen of twijfel je over welke matras of bedbodem het beste bij jou past? Kom dan gerust langs bij WEBA. Onze slaapexperts helpen je graag met persoonlijk advies.

Bekijk ook

Ontvang wekelijks inspiratie en promo's!