Tips voor het kopen van een goede matras.

Een goede ondersteuning is voor elke individu anders. Afhankelijk van je gewicht, lengte, allergieën ... zal je een hardere of zachtere matras nodig hebben, een pocketveermatras, of eerder een traagschuim-matras.

1. Test altijd de matras uit in de winkel!

Koop je samen met je partner een matras, dan is het de bedoeling dat je een matras vindt die bij jullie beiden past. Het is nog beter om een matras uit twee delen te nemen, zodat jullie elk de nodige ondersteuning krijgen. Zeggen dat eender welke matras voor jou goed is, zou je heel wat rugpijn kunnen bezorgen. Een matras is een dure aankoop, het is dus belangrijk dat je ook een matras koopt waar je goed op ligt.

2. Ben je een zijslaper?

Vraag raad aan onze verkopers. Zij kunnen aan jouw zijhouding zien of je goed ondersteund wordt door de matras of niet. De matras geeft je de juiste ondersteuning wanneer je ruggengraat netjes recht ligt.

3. Ben je een rugslaper?

Dan kan je de ademhalingstest doen. Een matras die je voldoende steun geeft, zal ervoor zorgen dat je schouders dieper in de matras zakken dan je lenden waardoor je bij het inademen je longen volledig kan vullen. Bij een te zachte of een te harde matras zullen je schouders hoger liggen waardoor je middenrif druk zal uitoefenen op je longen. Volledig inademen zal dan niet mogelijk zijn.

4. Ben je een buikslaper?

Dan is een matras met comfortzones niet ideaal. Comfortzones zijn namelijk specifiek gemaakt voor rug- of zijslapers.

De zachtere schouder en heupzone zullen in buikhouding voor problemen zorgen, omdat je lichaam hierdoor precies in twee gebroken wordt over de onderrug. Vandaar dat veel buikslapers een been optrekken bij het slapen, dit helpt je lichaam om toch wat lengte te winnen.

Deze houding veroorzaakt echter druk op de tussenwervelschijven waardoor je na verloop van tijd een hernia zou kunnen krijgen. Een matras zonder comfortzones, zoals een bonellmatras, is dan een betere optie.

5. Hou rekening met de lighoogte van je matras.

De meeste matrassen beschikken over comfortzones. De hardheid zal op verschillende plekken van de matras anders zijn waardoor je schouders zachter zullen ondersteund zijn dan je lenden. Als je echter te hoog of te laag op je matras gaat liggen, wordt je lichaam op een heel verkeerde manier ondersteund, wat ook weer rugproblemen kan veroorzaken.

6. Wees altijd eerlijk tegen de verkoper.

Het heeft geen zin om je matras in zijhouding te testen wanneer je eigenlijk een buikslaper bent.

Bekijk ook