Onze winkels en magazijnen zijn geopend op Pinksteren en pinkstermaandag.

(10u-18u30)

Hoe kies ik een boxspring?

Bijna een derde van je leven breng je slapend door in bed. Slaap is dan ook een van de belangrijkste pijlers voor een gezond leven. Een goede nachtrust draagt bij tot een fris hoofd en een fit lichaam. Het bed waar je elke avond inkruipt, speelt daarbij een hoofdrol.

Als je op zoek bent naar een nieuw bed overweeg je misschien wel om een boxspring te kopen. Misschien heb je al eerder in een boxspring geslapen, op hotel bijvoorbeeld, of heb je zelf eentje staan in je slaapkamer. Maar wat is een boxspring nu precies? Wat zijn de voordelen en wat zijn de verschillen met een gewoon bed? En waarom zou je een boxspring kopen?

Wat is een boxspring?

First things first, wat is een boxspring nu eigenlijk? En wat is het verschil met een gewoon bed? Een boxspring is een populair slaapsysteem dat op een aantal vlakken verschilt van een standaard bed. Een gewoon bed bestaat meestal uit drie onderdelen: een bedframe, een lattenbodem en een matras. Een boxspringbed bestaat ook uit drie onderdelen, maar die zijn anders dan bij een gewoon bed.

De opbouw van een boxspring

Boxspringbedden zijn opgebouwd uit een houten ‘doos’, een matras en een topper. In die houten doos (‘box’) zitten veren gemaakt uit staaldraad (‘springs’, dus geen pluimpjes). De houten doos met veren wordt daarom de ‘boxspring’ of kortweg ‘box’ genoemd, maar bij uitbreiding wordt met ‘boxspring’ vaak het hele bed (matras inbegrepen) aangeduid. Tweepersoons boxsprings bestaan meestal uit twee boxen (vb. twee boxen van 90cm voor een slaapbreedte van 180cm). De box doet zowel dienst als bedframe en als lattenbodem, waarbij de veren voor ondersteuning zorgen.

Op de box wordt vervolgens een matras gelegd. Die matras biedt extra ondersteuning (bovenop de ondersteuning van de veren in de box). Ten slotte komt er nog een dunnere topmatras (topper) op de matras. Deze kan al dan niet vastgemaakt zijn aan of geïntegreerd zijn in de eigenlijke matras. Bij het opmaken van een boxspring doe je het hoeslaken rond de topper en niet rond de matras. De topper zorgt voor extra comfort en beschermt de echte matras.

De veren van een boxspring

De box van een boxspringbed kan gevuld zijn met twee soorten metalen veren. Ofwel heeft het bed pocketvering, ofwel bonnellvering (ook wel binnenvering genoemd). De veren bij pocketvering zitten afzonderlijk ingepakt in zakjes uit synthetisch materiaal (pockets genoemd). Door die zakjes kan elke veer zich onafhankelijk van de andere veren bewegen en wordt het lichaam goed ondersteund.

Bij bonnellvering zitten de staaldraad veren niet in aparte zakjes, maar zijn ze aan elkaar verbonden. Voor beide soorten veren geldt: hoe meer veren er zijn, hoe beter het lichaamsgewicht verdeeld wordt en hoe comfortabeler het bed aanvoelt.

De matras en topper van een boxspring

Ook het soort matras dat op de boxen ligt kan variëren. Bij boxsprings wordt meestal voor een pocketveren matras of voor een bonnellveren matras gekozen. Pocketvering ventileert goed, biedt een gerichte ondersteuning en gaat lang mee. Bovendien heeft een pocketverenmatras vijf of zeven comfortzones, wat betekent dat de hardheid van de pocketveer anders is naargelang de zone van de matras. Zo zal er in de schouderzone bijvoorbeeld een zachtere veer zitten, terwijl andere zones net iets hardere veren hebben. Deze zones garanderen dus een ideale ondersteuning voor elk deel van het lichaam.

Bonnellvering heeft ook uitstekende ventilerende eigenschappen, biedt een basisondersteuning en is vaak goedkoper dan pocketvering. Een bonnellvering is ‘unizone’, wat betekent dat er geen comfortzones zijn. De veren hebben dus over de hele matras dezelfde hardheid.

Op de matras komt vervolgens een topper. Het materiaal waaruit deze topper gemaakt is varieert per boxspring. Bij sommige exemplaren, zoals de boxsprings van Skagen, kan je het materiaal van de topper zelf kiezen, maar bij de meeste van onze boxsprings is de materiaalkeuze van de topper standaard al bepaald.

De topper heeft meestal een vulling uit koudschuim, latex of traagschuim. Koudschuim (ook HR foam genoemd) is een zeer veerkrachtig schuim. De term koudschuim slaat hierbij op het productieproces, waarin het schuim koud verwerkt wordt, waardoor er weinig tot geen luchtbellen voorkomen. Hierdoor ontstaat een schuim dat zijn vorm erg goed bewaart en waarbij dus niet snel kuilvorming optreedt. Koudschuim toppers zijn van goede kwaliteit en hebben een lange levensduur. Ze nemen goed vocht op en bieden bijgevolg een ‘koel’ slaapcomfort, ideaal dus voor mensen die het snel te warm hebben in bed.

Latex is een soepel schuim dat een goede ondersteuning biedt. Het materiaal past zich uitstekend aan het lichaam aan, waardoor alle lichaamsdelen op de juiste wijze ondersteund worden. Een latex topper heeft een groot ademend en vochtregelend vermogen. Latex staat ten slotte bekend om het ‘warme’ ligcomfort. Een latex topper is dan ook erg geschikt voor mensen die graag in een warm nestje slapen.

Ten slotte is er nog traagschuim (ook memory foam of visco-elastisch schuim genoemd), een materiaal dat zich door lichaamswarmte en druk naar het lichaam vormt. Daardoor wordt het gewicht goed verdeeld en krijgt het lichaam een nauwkeurige ondersteuning. Traagschuim heeft ook eerder een ‘warm’ slaapcomfort.

De afwerking van een boxspring

De houten box wordt meestal bekleed met stof of leder. Een gestoffeerde box heeft een luxueuze uitstraling en brengt de sfeer van een hotelkamer in je slaapvertrekken. Vaak is de matras ook met dezelfde stof bekleed. Het voordeel van de matras ook te stofferen is dat je boxspring er echt als een mooi, stijlvol geheel uitziet. Ten slotte wordt ook een hoofdeinde en eventueel een voetenbord aan het bed toegevoegd. Die bepalen samen met de stoffering in grote mate de uitstraling van je boxspring.

Maak het plaatje compleet met een bijpassend nachttafeltje en een handige opbergkoffer aan het voeteinde. Ideaal om die extra sierkussens en dekens in op te bergen wanneer je onder de wol kruipt. Kies matching beddengoed voor een rustgevend geheel en leg een mooi tapijt in de kamer, waardoor je nooit meer met het verkeerde been uit bed stapt.

Wat is het verschil tussen een boxspring en een bedbox?

Een bedbox lijkt erg goed op een boxspring, maar is niet helemaal hetzelfde. Een bedbox bestaat ook uit één of twee houten dozen. Die box heeft echter geen kern gevuld met metalen veren zoals bij een boxspring, maar wel stevige, massiefhouten latten als steunoppervlak. Daarbovenop komt dan een gelijkaardige matras als bij een boxspring, in combinatie met een topper.

De boxen van een bedbox zijn ook gestoffeerd, net als de matras die erop komt. Ze zien er daardoor minsten even luxueus uit als een boxspring, maar zijn meestal een pak goedkoper omdat ze geen kern uit veren hebben. Als je besluit om voor een bedbox te kiezen, let er dan goed op dat de matras door je deur of traphal past. Bij sommige bedboxen is die matras namelijk niet plooibaar en dus iets moeilijker te manoeuvreren.

Welke boxspring kies je nu best?

Om te weten welk bed je best kiest, loont het om eerst eens te overlopen wat er precies voor zorgt dat een bed goed ligt. Met andere woorden: waar hangt het ligcomfort van je bed van af?

Ondersteuning en gewichtsverdeling

Ligcomfort is eerst en vooral afhankelijk van hoe goed een matras het lichaam ondersteunt en het gewicht verdeelt. Die matraseigenschap wordt conformiteit genoemd. Een goed passende – en dus conformerende – matras zorgt dat de natuurlijk vorm van je ruggengraat behouden blijft. Als je op je zijkant slaapt, dan is die natuurlijke vorm een rechte, horizontale lijn. Als je op je rug slaapt, dan is dat een S-vorm. In buikligging is het moeilijk om de natuurlijke vorm van de wervelkolom te behouden. Het is dan ook een erg belastende slaaphouding.

Die natuurlijke vorm is belangrijk omdat je wervelkolom zo ’s nachts de nodige rust krijgt. Overdag wordt die namelijk voortdurend belast doordat we rechtop staan, zitten en wandelen. Door de zwaartekracht worden de kussentjes tussen onze wervels ingedrukt, waardoor het vocht eruit wordt geperst. Hierdoor krimp je zelfs een beetje door de dag heen. ’s Nacht verdwijnt die druk op onze wervels doordat we neerliggen en kunnen de wervels opnieuw vocht opnemen en uitzetten. Om dit herstelproces optimaal te laten doorgaan, heeft je ruggengraat dus best een zo natuurlijk mogelijke vorm terwijl je slaapt.

Hardheid van een matras

Een matras die deze optimale, natuurlijke vorm garandeert, verschilt van persoon tot persoon en hangt af van je gewicht en lichaamsmaten. Zo liggen zwaardere mensen vaak comfortabeler op een harde matras, en mensen die minder wegen liggen vaak beter op een zachte matras. Wanneer een matras als ‘hard’ of ‘zacht’ beschreven wordt in de winkel, slaat dit op de matraseigenschap en betekent dat dus niet hoe hard of zacht de matras aanvoelt. Een harde matras voelt dus niet voor iedereen hard aan, en een zachte matras niet voor iedereen zacht.

Een hardere matras biedt iets meer weerstand, waardoor die de natuurlijk vorm van de ruggengraat bij zwaardere personen beter respecteert dan bij lichtere mensen. Voor lichtere mensen geeft een harde matras vaak iets te veel tegendruk, waardoor de ruggengraat niet in zijn natuurlijk vorm blijft en de matras ook hard aanvoelt, terwijl dezelfde matras voor zwaardere mensen net goed en niet te hard aanvoelt. Zwaardere mensen bereiken dus optimale conformiteit met een harde matras, lichtere mensen met een zachte matras.

Ventilatie en warmte-isolatie van een matras

Ten slotte hangt het comfort van je bed nog af van het ventilerend en isolerend vermogen van je matras. Een matras is comfortabel wanneer ze goed vocht opneemt en goed ventileert. Dat geldt onder andere voor kwalitatieve koudschuim, pocketvering en latexmatrassen en ook bij bonnellvering matrassen is de ventilatie uitstekend. Koudschuim en pocketvering matrassen zullen niet snel warm aanvoelen, wat ze erg geschikt maakt voor mensen die het ’s nacht vaak te warm hebben. Latex matrassen daarentegen voelen net wel warmer aan en zijn daarom ideaal voor de koukleumen onder ons.

Een boxspring kopen?

Zie je na al deze info door het bos even de bomen niet meer? Geen paniek. De juiste boxspring kiezen doe je best door ‘m gewoon even te testen in de toonzaal. Doe tijdens het testen zeker je jas en dikke trui uit en ga mooi in het midden van de matras liggen in je gewone slaaphouding.

Vraag daarbij zeker advies aan onze slaapspecialisten. Zij zullen je met raad en daad bijstaan om jouw droombed te kiezen. Welke exemplaar je uiteindelijk ook kiest, één ding is zeker: met een boxspring slaap je gegarandeerd als een roosje. Ontdek onze boxsprings >

Meer wooninspiratie en wekelijkse promo’s ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!