Houten meubels reinigen

Hout reinigen is niet altijd vanzelfsprekend. Je wil graag dat je meubel er mooi blijft uitzien, maar sommige producten kunnen ook vlekken veroorzaken.

Gebruik daarom altijd de gepaste reinigingsmiddelen en test deze uit op een klein onopvallend stukje, voor je het volledige meubel er mee reinigt. Welke producten je best kan gebruiken vind je op de volgende pagina’s.

Je houten tuinmeubelen reinigen wordt kinderspel met deze tips van Arsène

Hoe reinig je een onbehandeld houten meubel? Je leert het hier.

Mag ik hout ontvetten met azijn?

Als je je hout wil reinigen, doe je dit best niet met azijn. Azijn zal de beschermlaag van jouw meubel beschadigen. Het hout zal zo weer gevoeliger worden voor vlekken en er doffer uitzien.

Ook kan azijn vlekken en verkleuringen veroorzaken. Hout en azijn komen dus niet goed overeen. Wil je je meubel reinigen, dan kan je dat veilig doen met de wood power cleaner. Behandel het meubel nadien met onze Wood matt polish om eventuele blinkende plekken te verwijderen en je meubel nog wat extra te beschermen. 

Kan ik teakmeubelen reinigen met bleekwater?

Teak reinig je best niet met bleekwater. Niet alleen is bleekwater heel slecht voor het milieu, maar het is ook een heel agressief middel dat je hout zou kunnen beschadigen. Wil je jouw teakmeubel reinigen, doe dit dat met water en groene zeep. Voor een grondige reiniging van je teakmeubel kan je de Teakcleaner van rectavit gebruiken.

Wat is beitsen?

Hout kan je op verschillende manieren beschermen van externe factoren zoals vocht of licht. Zo kan je het vernissen of lakken, wat een laagje bovenop het hout legt, of je kan het beitsen.

In tegenstelling tot vernis of lak, dringt beits in het hout en kan het hout nog “ademen” na een behandeling met beits. Daarom is beits ook vochtregulerend.

Sommige beitsen beschermen hout van UV-stralen, waardoor het hout niet zal verkleuren. Wil je net wel dat je hout vergrijst onder invloed van de zon, koop dan onze Rectavit Teakbeschermer. Dit product beschermt teak tegen water en vuil, maar zal vergrijzing niet tegengaan, waardoor je meubel onder invloed van de zon een mooie zachtgrijze kleur zal krijgen.

Ook interessant:

Onderhoudsproducten voor tuinmeubelen
Eiken meubelen reinigen
Houten tuintafel behandelen
Vetvlekken uit hout verwijderen

Terug naar Onderhoud