Schimmel op hout verwijderen

Schimmel op je meubels ontdekken kan zorgwekkend zijn. Denk je last te hebben van schimmel op je tuinmeubelen? Verzeker je zelf dan eerst dat de schimmel niet gewoon algen blijken te zijn. 

Algen vinden het namelijk ook heel fijn om op je tuinmeubels te groeien, maar doen geen schade zoals schimmel. Je kan ze dus zonder problemen zelf verwijderen met ons stappenplan.
Ben je zeker dat je meubels beschimmeld zijn? Wacht dan niet met handelen. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat de sporen van de schimmel zich doorheen je huis zullen verspreiden en ook op andere plekken gaan groeien.

Zelf schimmel verwijderen

Als er schimmel groeit op je meubels, kan je deze meestal zelf verwijderen. Draag wel steeds een mondmasker, beschermingsbril en handschoenen als je dit doet. Zo bescherm je jezelf tegen opspattend product én voorkom je dat je inademt.

Breng indien mogelijk het meubel naar buiten om te reinigen. Overweeg ook om het meubel nadien in een goed geventileerde ruimte te plaatsen. Zo vermijd je nieuwe schimmelgroei.

Schimmel kan je verwijderen met specifieke producten die je kan kopen in de meeste tuin of doe-het-zelfwinkels. Wil je zo’n product gebruiken, probeer het eerst uit op een klein, onopvallend plekje. Zo ben je zeker dat het product geen ongewenste vlekken of verkleuringen zal veroorzaken op je meubel.

Wil je niet onmiddellijk aan de slag met speciale, dure producten, dan kan je het ook proberen met iets dat bijna iedereen wel in huis heeft: soda.

  1. Meng 5 gram soda met 1 liter water en doe het mengsel in een plantenspuit.
  2. Spray het sodamengsel op het beschimmelde oppervlak. Hierdoor voorkom je de verspreiding van sporen.
  3. Schrob de schimmelplek schoon met een harde natte borstel of een vochtige (schuur-)spons.
  4. Spoel de plek na met helder water en behandel hem eventueel een tweede keer volgens dezelfde stappen.
  5. Nu de schimmel succesvol verwijderd is, kan je het hout nog eens grondig reinigen en behandelen met onze wood care kit.

Mijn meubel blijft beschimmelen, hoe komt dit?

Dat een houten meubel een keer beschimmelt als het in een ongebruikte kamer staat, hoeft je nog niet zorgen te baren. Blijft je meubel echter beschimmelen, dan betekent dit dat de ruimte waarin het meubel staat te vochtig en slecht geventileerd is.

Zet indien mogelijk regelmatig de ruit open. Een vochtvanger kan ook een oplossing zijn als je geen ramen hebt en niet wil investeren in een duur ventilatiesysteem.

Hoe verwijder ik best korstmos?

Korstmossen zijn eigenlijk algen die samenleven met schimmels. Ze zijn dus een uitzonderlijke combinatie van twee organismen die elkaar in leven houden.

Korstmossen zijn niet schadelijk voor de gezondheid en kan je verwijderen net zoals je groene aanslag verwijderd. Aangezien het ook algen zijn zal korstmos het hout waarop het groeit niet beschadigen.

Ook interessant:

Onderhoudsproducten
Groene aanslag verwijderen uit hout
Vetvlekken uit hout verwijderen
Eikenhout behandelen
Onbehandeld hout schoonmaken
Teak tuinmeubelen reinigen

Terug naar Onderhoud