Groene aanslag verwijderen uit hout

Hout die gedurende langere tijd op een vochtige plaats staat, is de ideale voedingsbodem voor algen en mos.

Gelukkig komt zo’n groene aanslag makkelijk los. We raden aan jouw tuinmeubelen elk jaar in de lente te ontdoen van het groen. Zo zijn ze terug proper voor het zomerseizoen. Je kan dezelfde techniek ook gebruiken om de groene aanslag op houten poorten, omheiningen of gevelbekleding mee te verwijderen.

Allereerst kan je grote brokken mos en een deel van de algengroei verwijderen door gewoon met een droge harde schuurborstel te schrobben. Zo verwijder je al het loszittend vuil.

Arsène raadt het aan om je houten tuinmeubelen te reinigen met Rectavit Teakreiniger. Dit is een uiterst geconcentreerde dieptereiniger die speciaal ontwikkeld is voor het reinigen van erg vervuild teak en hardhout, zonder het hout poreus te maken.

Vervolgens ga je met je reinigingsproduct aan de slag. Draag hiervoor zeker handschoenen om je huid te beschermen. Hoeveel product je moet gebruiken hangt af of je de natuurlijke vergrijzing van je hout ook wil verwijderen of niet.

Hout reinigen zonder de vergrijzing te verliezen:

1. Verdun de Rectavit Teak Cleaner: 100ml op 8l water (ongeveer 3/4e van een emmer). Meng het product goed in het water.
2. Breng het verdunde product overvloedig aan op het hout met een borstel.
3. Schrob het hout ook direct goed met een harde schuurborstel of een schuurspons
4. Spoel het hout na, met bijvoorbeeld een tuinslang of een gieter. Gebruik zeker geen hogedrukreiniger, dit zal het hout beschadigen!

Hout reinigen en terugbrengen naar het oorspronkelijke kleur:

1. Je kan dit best doen op een vochtige dag, omdat het hout vochtig moet blijven.
2. Je kan de Rectavit Teak Cleaner onverdund gebruiken of 1 deel teakreiniger mengen met 1 deel water.
3. Breng het product overvloedig aan met een borstel en laat gedurende ongeveer 20 min inwerken. Let hierbij op dat het hout niet opdroogt, breng desnoods meer product aan of giet product verdunt met water over het meubel.
4. Na het inwerken, schrob je het hout goed met een harde schuurborstel of schuurspons.
5. Spoel het hout na met een tuinslag of met een gieter. Gebruik zeker geen hogedrukreiniger, dit zal het hout beschadigen!

Afwerking:

1. Laat na de reiniging het hout voldoende drogen, op zijn minst 24h.
2. Eens het hout goed droog is, schuur je het op met een fijne korrel: P150
3. Gebruik Rectavit teakbeschermer om het hout weer volledig te beschermen.

Is de groene aanslag op mijn teaktafel schimmel?

Hoewel sommige schimmels een groene kleur hebben, is de groene aanslag op tuinmeubelen meestal te wijten aan algen en mossen.

Het grootste verschil tussen de algen op je tuinmeubelen en schimmels, is hoe ze zichzelf opbouwen. Algen zijn autotroof, ofwel zelfvoedend. Dit wil zeggen dat ze zelf de organische stoffen kunnen maken die ze nodig hebben om te kunnen groeien.

Schimmels zijn heterotroof, net zoals mensen. Zij moeten organische stoffen uit andere organismen halen om te kunnen groeien. Die organische stoffen kunnen suikers zijn, maar ook zetmeel of houtstof. Schimmels zullen dus als het ware jouw houten meubel “opeten” om te kunnen groeien. Algen gebruiken het hout gewoon als een basis, maar tasten het niet aan.

Wanneer is er een kans dat er schimmel op je meubel groeit?

Als het in een afgesloten ruimte staat, waar vocht dus niet snel wordt afgevoerd.  Vooral meubelen die binnen staan, hebben dus kans om te beschimmelen.

Vind je schimmel op je meubel? Wacht dan niet met het verwijderen van de schimmel. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat de sporen van de schimmel zich zullen verspreiden in je huis en ook op andere plekken zullen groeien.

Waarom worden mijn tuinmeubelen groen als ik ze de hele winter heb opgeborgen?

Algen groeien het best in vochtige, donkere omgeving. Vandaar dat ze zich ook het vaakst in de winter goed kunnen ontwikkelen.

Indien je jouw tuinmeubels opslaat in een vochtige ruimte, bijvoorbeeld een verouderd tuinhuis, kunnen algen alsnog de kans krijgen om goed te groeien op je meubels. Geen nood, je leest hierboven hoe je ze makkelijk kan verwijderen!

Hoe vaak moet ik mijn tuinmeubel behandelen?

Arsène raadt aan om je meubel na elke grondige reiniging te behandelen. Een grondige reiniging met bijvoorbeeld Rectavit teakreiniger zal de beschermende laag van je behandeling namelijk samen met vuilresten verwijderen. Het meubel zal dus weer helemaal schoon zijn, maar ook niet meer beschermd tegen vocht en indringend vuil.

Een grondige reiniging van je tuinmeubel doe je best 2x per jaar:

      • Een keer aan het begin van de lente, wanneer je je tuinmeubels weer vaker zal gebruiken
      • eens in het begin van de herfst, wanneer je ze weer zal opbergen voor de winter.

Ook interessant:

Schimmel op hout verwijderen
Onderhoudsproducten
Vetvlekken uit hout verwijderen
Teak tafel behandelen
Teak tuinmeubelen reinigen

Keer terug naar alle onderhoudstips