Houten tafel behandelen

Iedereen morst wel eens op zijn tafel. Dat hoeft geen reden tot paniek te zijn. Als je houten tafel goed behandeld is, zijn vlekken verleden tijd. Om te weten hoe je je tafel best behandeld, hou je rekening met welke soort hout er gebruikt werd om het meubel te maken.

Behandeld massief tropisch hardhout

Is het meubel massief tropisch hardhout, behandeld met wax of olie, dan hoef je het meubel niet te behandelen voor het eerste gebruik. Het is namelijk al voorzien van een laag wax of olie. Die beschermlaag slijt wel af, waardoor het belangrijk is om hem twee à drie keer per jaar te vernieuwen.

Hiervoor raden we Wood WaxOil aan. WaxOil is een universeel verzorgingsproduct en bestaat uit een combinatie van zuivere was en natuurlijke olie. Het product is speciaal voor alle houtsoorten met een naturel of matte was - en/of olielaag en biedt extra bescherming, verzorgt, voedt en verfrist.

Hoe gebruik je Wood WaxOil?

1. Schud de fles goed en test het product uit op een onopvallende plaats, om je van de kleurechtheid te verzekeren. Vergelijk de kleuren maar na het drogen.
2. Reinig en ontvet het oppervlak met Wood Powercleaner
3. Breng de WaxOil aan in een dunne laag met een schone doek. Wrijf het oppervlak gelijkmatig en in cirkelvormige bewegingen in.
4. Wrijf ten slotte het meubel nog eens in met een schone doek in de nerfrichting, om productresten te verwijderen. De gebruikte doek is zelfontbrandbaar, dus zeer goed met water uitspoelen of de doek in een koker bewaren.
5. Herhaal de behandeling zo’n 1 à 2 keer per jaar. Buiten bereik van kinderen bewaren.

Belangrijk: Als je morst, neem dan het vet of de vloeistof onmiddellijk weg zodat het niet in het hout kan dringen

Onbeschermd massief hout

Om onbeschermd hout te behandelen raden we de Wood Care Kit aan. Deze kit bestaat uit

1. Wood Power Cleaner is een krachtige reiniger en ontvetter voor alle houtsoorten. Het product reinigt, ontvet, en verwijdert hardnekkige vervuiling en vlekken. Schuur het meubel, indien nodig, licht en egaal (glad) met de bijgeleverde schuurspons (korrel schuurmateriaal P120 - P150). Wood Power Cleaner dient als voorbehandeling voor het gebruik van de Natural Wood Sealer. Breng Wood Power Cleaner royaal aan op een schone, pluisvrije doek. Wrijf het oppervlak vervolgens egaal in en laat het product kort inwerken. Wrijf het product daarna uit met een schone, pluisvrije doek en laat 15 minuten drogen.

2. Natural Wood Sealer is een watergedragen, kleurloze impregneerolie voor alle onbehandelde houtsoorten en biedt een optimale bescherming tegen water, olie en vet. De fles goed schudden voor gebruik. Gebruik het product nooit op natte ondergronden. Breng voor de beste verwerking de olie onverdund en egaal aan met een kwast of microvezeldoek en laat minstens 3 uren drogen. Schuur het meubel, indien nodig, licht op met de bijgeleverde schuurspons. Breng na het drogen een tweede laag Natural Wood Sealer aan en laat opnieuw 3 uren drogen. Door meerdere lagen Natural Wood Sealer aan te brengen, verhoogt het beschermingsniveau.
Let op: na gebruik van Natural Wood Sealer kan het hout ruw aanvoelen. Als dit niet gewenst is, schuur dan het meubel licht op met de bijgeleverde schuurspons

3. Let op: voer stap 3 pas uit nadat je het meubel 3 à 4 maanden gebruikt hebt.
Met Wood Matt Polish verwijder je glimplekken op het meubel, bied je extra bescherming en fris je het meubel op zonder een glanslaag achter te laten. Breng het product aan met een microvezeldoek. Herhaal de behandeling elke 3 à 4 maanden.

4. Om het meubel te reinigen volstaat een licht vochtige doek. Voor een grondige opfrisbeurt raden we Wood Power Cleaner Gebruik hiervoor een pluisvrije doek en wrijf het oppervlak na de behandeling op met een droge doek. Breng na elke grondige reiniging een nieuwe laag Wood Matt Polish aan.
Belangrijk: als je morst, neem dan het vet of de vloeistof onmiddellijk weg zodat het niet in het hout kan dringen.

Vond je deze pagina interessant? Neem dan ook een kijkje naar deze onderhoudspagina’s:

Teak tuinmeubel reinigen
Houten tuinmeubelen reinigen
Lederen zetel reinigen
Eikenhout behandelen

Terug naar Onderhoud