Welkom thuis in je handige hal

De hal is de eerste en laatste ruimte die je ziet als je in huis binnenkomt of vertrekt. Je wilt dan ook dat die kamer een goede indruk nalaat, zowel voor jezelf als je bezoek. Maar hoe richt je een inkom mooi en praktisch in?

Ga niet halsoverkop je gang, maar bekijk om te beginnen goed waar je mee aan de slag gaat. Heb je een grote hal? Of eerder een hoge, smalle gang? Afhankelijk daarvan zal je andere keuzes moeten maken. We geven je alvast enkele tips en inspiratie om iedere gang stijlvol in te richten. Aan jou om ze te personaliseren en de items te kiezen die het best aansluiten bij je favoriete woonstijl.

Een lichte kleur op de muren

De muren van je hal schilder je best in een lichte kleur zoals gebroken wit. Zeker in een minder grote inkomhal vermijd je beter donkere tinten, want die zullen de ruimte kleiner maken. Een raam in de gang of een ruitje in je voordeur helpen ook om licht binnen te trekken en de kamer zo optisch groter te maken.

Mag het wat gedurfder? Dan is je hal de ideale kamer om toch een fel kleurtje op de muur te zetten. Je bent er immers telkens maar kort aanwezig, waardoor je er niet snel op uitgekeken raakt en het niet te druk wordt.

Een halmeubel voor elk soort hal

Wat absoluut niet mag ontbreken in de gang is een kapstok. Heb je een smalle gang? Dan is een wandkapstok die je aan de muur bevestigt wat je nodig hebt. Is je gang behalve smal ook kort, werk dan in de hoogte en hang twee stuks boven elkaar. Een smalle, staande kapstok in de hoek of op het uiteinde van je gang is een andere, ruimtebesparende optie. Is je gang diep genoeg, hang de wandkapstokken dan naast elkaar en maak er één lang exemplaar van.

Heb je een grote gang, dan kan je ook een halkast plaatsen. Sla twee vliegen in een klap en kies voor een halmeubel met spiegel. Als je je huis graag opgeruimd houdt, dan kies je beter een gesloten halkast waarin je de jassen aan kleerhangers ophangt. Zo houd je je jassen stofvrij en blijven ze mooi in vorm. Let er wel op dat je voldoende ruimte overhoudt om de deur vlot te kunnen openen.

Verdienen jouw geliefde jassen een zichtbaar plaatsje in de gang? Hang ze dan netjes op aan een open kledingrek. Het ziet er hip uit en is tegelijk erg handig: wanneer je een nieuwe jas koopt, hang je simpelweg een kleerhanger bij. Je kan er zelfs een vrolijke plant tussenhangen voor een vrolijk vleugje groen. Bekijk onze kapstokken en halmeubelen>

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

De belangrijkste tip voor wiens gang meer weg heeft van een bezemhok: hang een of meerdere spiegels op. Kies voor geometrische vormen met een strakke omlijsting als je houdt van een modern, eigentijds interieur en voor ronde of grillige vormen als het wat speelser mag.

Spiegels reflecteren het licht en laten een lichtgekleurde ruimte nog groter lijken. Bovendien kan je er nog snel even je outfit in rechttrekken of je kapsel checken voor je de deur uitgaat. Het speldje van je dochter uit je haar vergeten halen? Dat zal je niet meer overkomen! Bekijk onze spiegels>

Wie het schoentje past…

…heeft een schoenenkast in de hal nodig. In een kleine gang is het vaak puzzelen. Het loont dan om in de hoogte te werken. Een hoge schoenenkast of een halmeubel met bovenaan een kapstok en onderaan plaats voor schoenen komen er bijvoorbeeld mooi tot hun recht. Ook een schoenenrek is een goede oplossing voor kleinere hallen. Doordat ze open zijn, ogen ze luchtiger en lijken ze wat minder plek in te nemen. Bekijk onze schoenenrekken>

Heeft je hal meer weg van een balzaal en komen de ronddansende schoenen je de oren uit? Dan komt het waarschijnlijk niet op een meubeltje meer of minder. Zet in dat geval twee dezelfde schoenkasten naast elkaar voor een samenhangend geheel. Een mooie, rieten opbergmand voor pantoffels of slippers ernaast vormt ten slotte de kers op de taart. Bekijk onze schoenenkasten>

Wees welgezeten

Gedaan met ongemakkelijk tegen de muur leunen terwijl die schoen maar niet over je hiel geraakt. In een praktische gang die zijn naam waardig is, mag een zitbankje dat comfort biedt aan passanten niet ontbreken. Plaats het bankje niet te ver van je voordeur, zodat je niet eerst de hele gang door moet met je modderige schoenen. Je huisgenoten zullen je dankbaar zijn!

Bankjes komen in vele vormen. Sommigen zijn gewoon bankjes zonder meer, perfect in hun eenvoud. Andere doen dan weer dubbeldienst als opbergkoffer: ideaal voor sjaals, mutsen en handschoenen die nood hebben aan een zomerslaapje. Bekijk onze zitbanken>

De puntjes op de i

Decoratie maakt of kraakt het interieur van een kamer en dat geldt evenzeer voor de gang. Zorg daarom dat je hal tot in de puntjes afgewerkt is. Voorzie een schaaltje voor sleutels op je schoenenkast of hang een handig sleutelkastje aan de muur. Plaats een paraplubak achter de deur en leg ten slotte nog een deurmat op de vloer, waar je voor een keer wel je voeten aan mag vegen. Bekijk onze sleutelkastjes>, deurmatten> en paraplubakken>.

Meer wooninspiratie en wekelijkse promo’s ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!