Arsène Weba, een geschiedenis

Arsène Weba werd geboren in 1986. Het jaar ervoor had meubelen TROEF uit Deinze het gebouw van Weba in Gent overgenomen, samen met de naam ‘Weba’. In 1986 besloot men om ook de winkel in Deinze ‘Weba’ te noemen. Hoe dat samengaan bekend te maken aan het grote publiek? Cartoonist Marec kwam met het idee om de trouw aan te kondigen tussen ‘Arsène Weba’ en ‘Philomène Troef’.

Strip Weba

De naam Arsène kwam van ‘Arsène Goedertier’, de vermeende dief van een luik van het Lam Gods, een bekende naam in het Gentse.

Sticker Weba

Wat eerst bedoeld was voor eenmalig gebruik sloeg zo aan dat men besloot om verder te gaan met Arsène Weba. Marec maakte eerst cartoons voor de folder en De Streekkrant. Later kwam Arsène op affiches en animeerde Studio Bal Gehakt de eerste beelden met Arsène. En de rest is geschiedenis. Tussen 1990 en 2016 kwamen tientallen clips uit, eerst met Arsène alleen, later met de bekende ‘Onslow’-man en zijn vrouw, soms een kind. De bekendste zijn wellicht ‘Kaak kaak nen twiedekker’ en ‘In Gent? Nee, in Deinze!’ Die clip, meer dan 10 jaar oud, wordt nog elke dag nagespeeld.

Cartoon Weba

Ondertussen is Arsène Weba wereldberoemd in Gent, Deinze, Mons en ver daarbuiten.